Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30 mei 2018

Bitcoin-wereld zit in een bubbel, aldus medeoprichter Wikipedia

Jimmy Wales ken je waarschijnlijk als medeoprichter van Wikipedia, ‘s werelds grootste online encyclopedie. Van je werkstukken op de basisschool tot lange surfsessies tijdens verloren avonden: het is een ontzettend waardevolle bron van kennis. Iets wat volgens Wales minder waardevol is, is de wereld van cryptocurrency. Oftewel, Bitcoin, Ethereum en honderden andere digitale munten.

De cryptowereld is een bubbel: dag Bitcoin?

Wales gaf zijn mening afgelopen dinsdag over de cryptowereld tijdens een conferentie rondom cryptocurrency, Blockshow, in Berlijn. De invloedrijke ondernemer was zeer duidelijk: “Op dit moment zitten we in een bubbel. De cryptowereld is absoluut, zeker weten een bubbel. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die dat zullen ontkennen. De cryptowereld heeft wat echte journalistiek nodig.”

Schrijf je in voor Ontbytes! ?

En ontvang het tofste cryptonieuws in je inbox!.
[revue_subscribe]

Daarmee wijst Wales vooral op de onkunde en onwetendheid die rondom Bitcoin heerst. Men stopt er flinke bedragen in uit de angst om opnieuw de boot te missen, oftewel FOMO (Fear of Missing Out). Tegelijkertijd gaat de doorsnee consument daarmee voorbij aan de grote risico’s. Het blijft (gedeeltelijk) gokken.

Overigens accepteert de Wikimedia Foundation al donaties in Bitcoin sinds 2014. Destijds gaf Jimmy Wales aan dat hij “met BTC aan het spelen is.” De organisatie accepteert op het moment van schrijven nog steeds Bitcoin, al zijn er sinds 2014 niet meer nieuwe cryptocurrencies toegevoegd.

Jimmy Wales Wikipedia Crypto Bitcoin
Jimmy Wales

Dat neemt niet weg dat Wales de potentie van de blockchain in ziet: “Ik denk dat blockchain een super interessante technologie is, maar er zit op dit moment een hoop bevlieging en oplichterij omheen. Er zijn een hoop initial coin offerings (ICO’s) die naar mijn mening pure scams zijn, en men moet zeer voorzichtig zijn op dat gebied.” Dat zei Wales in oktober vorig jaar.

Na die onvermijdelijke crash, die we volgens sommigen de afgelopen maanden hebben meegemaakt, is het tijd voor degelijke groei.

Sindsdien is de cryptomarkt flink opgezwollen, om vervolgens flink in te storten. Zelfs na die correctie herhaalde Wales zijn standpunt. Eerder deze maand vergeleek de medeoprichter van Wikipedia ICO’s met de dot-com bubbel.

“Bijna elke ICO voegt niks aan waarde toe aan de wereld. Dat betekent niet dat het concept van een ICO inherent slecht is. Het betekent enkel dat we in een bubbel zitten, waarin mensen veel dingen doen die niet op een rationele manier logisch zijn buiten de bubbel-mentaliteit. We hebben dit eerder meegemaakt tijdens de dot-com bubbel.”

Daarmee is de markt niet meteen verloren. Alleen al in de afgelopen jaren stierven honderden, misschien zelfs duizenden, kleine cryptocurrencies een stille dood. Vele bedrijfjes, de een oprechter dan de ander, proberen mee te liften op de enorme cryptohype. De markt is echter niet groot genoeg om zoveel (onzinnige) projecten te dragen.

Na die onvermijdelijke crash, die we volgens sommigen de afgelopen maanden hebben meegemaakt, is het tijd voor degelijke groei. Het internet bestaat immers ook nog steeds, ondanks de dot-com bubbel. Voor het zover is, moet er echter nog een hoop onwetendheid en onzinnigheid vanaf geschaafd worden.

?Lees ook: Win jij de verscholen Bitcoin in deze puzzel?

Reageer op artikel:
Bitcoin-wereld zit in een bubbel, aldus medeoprichter Wikipedia
Sluiten