Rutger Houweling
Rutger Houweling Home 18 dec 2017

Hoe deze duurzame energiebron jou thuis van de beste koffie voorziet

Voor onze maatschappij is een goede energievoorziening essentieel. Ongeveer alles wat we doen kost energie. Zowel op macroniveau, om bijvoorbeeld onze voedselproductie draaiende te houden, als op microniveau. Hoe zou jij anders je smartphone kunnen gebruiken of thuis een heerlijk kopje koffie kunnen zetten? Dat wordt zonder energie een lastig verhaal. Door deze enorme vraag naar energie en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt continu naar nieuwe energiebronnen gekeken. Eén van de meest voorkomende methoden om duurzame energie op te wekken is met een windturbine. Maar hoe zorgt zo’n windmolen er nou voor dat jij thuis koffie kunt drinken? Of misschien een betere vraag: waar krijg je energie van? Wij gingen op onderzoek uit.

Windenergie omzetten in elektriciteit

De werking van een windturbine is niet ingewikkeld. De wind waait tegen de drie rotorbladen van de turbine, waardoor deze in beweging komen. Hierdoor komt ook de rotor in beweging, die via tandwielen de beweging vergroot, en zo de generator in beweging brengt. Doordat die generator sneller draait dan de rotorbladen wordt er stroom opgewekt. Deze opgevangen stroom wordt omgezet naar 220V, waar jij vervolgens koffie mee kunt zetten. Kijk zelf maar naar de #makethefuture video:

De Noordzee heeft in potentie voldoende windenergie om alle vraag naar elektriciteit in Nederland te voorzien. Op dit moment staan er 2333 windturbines in Nederland op land en op zee. Die turbines voorzien op dit moment ongeveer 2,4 miljoen huishoudens van windenergie. Nog (lang) niet genoeg. Er wordt dan ook hard gewerkt om meer windturbines neer te zetten. In de tussentijd is de techniek ook vooruitgegaan, waardoor er meer huishoudens van elektriciteit voorzien kunnen worden door minder windturbines. Zo leveren de 78 windturbines die door Shell en partners voor de kust bij Borssele neergezet gaan worden, voldoende elektriciteit voor 825.000 huishoudens. Via deze weg is groene energie steeds vaker onderdeel van ons dagelijks leven. En vaak merken wij dat niet eens.

windmolen

Niet alleen focus op windparken

Shell richt zich niet alleen op de ontwikkeling van windparken in de Noordzee. Het faciliteren van waterstof bij tankstations is ook een belangrijk initiatief van Shell’s New Energies-divisie. Via deze divisie investeert het energiebedrijf tot 2020 tot twee miljard dollar per jaar in de ontwikkeling van meer en schonere energie. Wij gingen onlangs op ‘schone roadtrip’ met een waterstofauto. Ontdek hier wat rijden op waterstof nou exact inhoudt, of het wel veilig is en of de infrastructuur er al op ingesteld is.

In samenwerking met Shell


Advertisement
Reageer op artikel:
Hoe deze duurzame energiebron jou thuis van de beste koffie voorziet
Sluiten