Windows 10 is een feit; dit is wat je moet weten

Windows 10? Yes, de opvolger van Windows 8 is niet Windows 9, maar Windows 10. Waarom? Dat leggen we zo uit. Eerst een korte introductie. Microsoft heeft gisterenavond namelijk een nieuw besturingssysteem gepresenteerd. Een besturingssysteem dat menig Windows-gebruiker tijdens de lancering van Windows 8 had gezien. Dit besturingssysteem moest de grens tussen desktop en mobiel vervagen, maar dat deed het niet. Windows 10 moet wel op elk platform (desktop, tablet, smartphone) moeten draaien. Een schermgrootte is niet van belang. Windows Phone zal dus verdwijnen en komt er één App Store.

Voor de desktop spelen functionaliteiten als het het nieuwe doch oldskool startmenu en de virtuele desktopomgeving een grote rol. Dat laatste wordt ook wel Task View genoemd. De taakbalk is hiermee een stuk functioneler geworden. Via een speciale knop kun je zien welke apps je allemaal open hebt staan en kun je meerdere desktops aanmaken. Functies die we al van OS X kennen. Programma’s werken ook beter onder Windows 10. Apps worden namelijk niet meer in een volledig scherm getoond. Check onderstaande video waarin deze video’s visueel worden toegelicht.

Maar je hebt waarschijnlijk vast nog meer vragen over waarom het Windows 10 heet en over de beschikbaarheid. Daarom zetten wij de laatste punten nog even op een rij.

Waarom heet het nieuwe besturingssysteem Windows 10? Simpelweg, omdat Microsoft denkt dat de nieuwe release een te groot gat slaat met Windows 8 en het besturingsysteem met de naam Windows 9 te kort zou doen.

Wanneer wordt het gereleased? De eerst testversie, ook wel de Windows 10 Technical Preview, is vanaf vandaag voor developers hier te downloaden. De uiteindelijke versie zal halverwege 2015 voor de consument beschikbaar zijn.

Heeft het besturingssysteem een startmenu? Dat heb je in bovenstaande video kunnen zien. Ja dus!

 
Hoeveel gaat Windows 10 kosten? Dat is nog onbekend. Microsoft heeft het niet over prijzen gehad.

Stel, je haat als desktop-gebruiker de moderne User Interface? Windows 10 beschikt over de feature Continuum. Hiermee weet het systeem precies of je een toetsenbord en muis gebruikt. Hier wordt de omgeving op ingesteld en zul je alleen in de desktop UI werken. Continuum beschikt ook over de speciale tablet modus. Dit wordt ingeschakeld als je het scherm aanraakt of als er geen muis en toetsenbord wordt gedetecteerd.

Hoe zit het met andere features die handig zijn voor de consument? Denk aan de integratie van de persoonlijke assistent Cortana. Hier gaat Microsoft op een later tijdstip op in en zullen we hier via volgende updates achterkomen.

 
Wordt Microsoft met Windows 10 weer hip? De vraag is of Microsoft ooit hip wilt worden, maar ze willen wel dat veel mensen wereldwijd hun producten gebruiken. En dan het liefst een computer, tablet en smartphone die draaien op Windows 10. Met een aantal handige functionaliteiten laten ze zien dat ze goed op weg zijn richting een gebruiksvriendelijker besturingssysteem. Of dit op alle drie de platformen even goed werkt zullen we nog moeten afwachten. Zo ja, dan kunnen de smartphones en tablet ook eindelijk een boost krijgen. Wil je de Windows 10 keynote terugzien? Je bekijkt ‘m hieronder.

Reageer op artikel:
Windows 10 is een feit; dit is wat je moet weten
Sluiten