Mark Hofman
Mark Hofman Digital 9 aug 2020

Windows 10: met deze 10 verborgen tips haal je er het meeste uit

Windows 10 is het meest recente besturingsysteem van Microsoft voor computers. Het systeem zit vol met handige snelkoppelingen en trucjes om het gebruik ervan zo simpel mogelijk te maken. Wij zetten er in dit artikel 10 voor je op een rij.

Het maakt niet uit of jij Windows 10 al jaren gebruikt of pas voor het eerst ontdekt: er valt voor iedereen wel wat uit te halen. Deze tips, tricks en verborgen functionaliteiten zijn voor iedereen. Let’s go!

#1 Open een geheim startmenu

Het startmenu is voor iedere Windows-gebruiker inmiddels wel te vinden. Je klikt simpelweg op het Windows icoontje linksonder in het scherm. Daarbij is het ook mogelijk om dit menu te openen door het Windows teken op je toetsenbord in te drukken. Maar er is nog een menu te vinden in het besturingsysteem. Laten we dit voor nu het geheime startmenu van Windows 10 noemen.

In dit menu kom je als gebruiker heel snel bij zaken als de opdrachtenprompt, het controlepaneel of taakbeheer. Ga met je muis naar het Windows icoontje links onderin en klik vervolgens op de rechtermuisknop. Wil je het menu met het toetsenbord tevoorschijn toveren, druk dan Windows + X in.

#2 Maak een screenshot in Windows 10

Onlangs maakte we op WANT een artikel over hoe je screenshots kan nemen op allerlei verschillende apparaten. Daarin behandelde we ook Windows 10. Ondanks het feit dat veel mensen het besturingssysteem gebruikt, zijn er toch veel mensen die niet weten hoe dit moet. Daarom leggen we het je ook in dit artikel nog even uit, want het is oprecht handig om te gebruiken.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kan doen, maar er is een methode die simpelweg het makkelijkst is. Door op je toetsenbord de combinatie Windows knop + Shift + S in te drukken, open je een klein menu. Met dit menu is het mogelijk om een screenshot te nemen van een bepaald deel van het scherm. Vervolgens is de foto linksonder te zien. Je klikt op de foto en vervolgens op het floppy icoon, om de foto op te slaan in een map naar keuze.

Wil je liever het hele scherm direct vastleggen? Dan is het mogelijk om Windows knop + Print Screen in te drukken op het toetsenbord. Het hele scherm is vastgelegd en de foto is te vinden in Afbeeldingen -> Screenshots. 

#3 Hoeveel ruimte neemt deze app in?

De kans is groot dat jij best wel wat applicaties op Windows 10 gebruikt. Apps zijn dan ook hartstikke handig, maar ze nemen wel wat ruimte in beslag. Geen enkel probleem uiteraard, maar wanneer je computer iets langzamer wordt is het wel handig om er ook iets aan te kunnen doen. Alleen blindelings een aantal apps verwijderen van je computer, dat heeft waarschijnlijk niet heel veel zin. Het is wat dat betreft handig om eerst eens te kijken naar welke applicaties de meeste ruimte innemen.

In Windows 10 is dat vrij makkelijk en snel te zien. Ga naar Instellingen -> Systeem -> Opslag. Selecteer de bestandslocatie en klik vervolgens op Apps & Games. Je krijgt een overzicht te zien met allen apps die op je apparaat geïnstalleerd zijn. Daarbij is dus ook duidelijk te zien welke apps de meeste ruimte innemen en welke het minst.

#4 Minimaliseren kun je leren

Wie zijn computer voor veel zaken gebruikt, zal regelmatig zien dat het scherm vol staat met allerlei vensters. Gelukkig is er een manier om deze in Windows 10, snel, op te ruimen.

Je kan namelijk alle achterliggende vensters sluiten en dus een specifiek venster open houden. Dat doe je door de titelbalk van het venster aan te klikken. Vervolgens hou je de muis ingedrukt en schuif je het scherm snel van voor naar achter. Simpel gezegd: je schudt de boel door elkaar. Na een aantal keer schudden worden alle vensters geminimaliseerd en blijf je alleen met het venster naar keuze over. Handig!

#5 Achtergrond-apps sluiten in Windows 10

Het kan zijn dat bepaalde apps in Windows 10 op de achtergrond blijven draaien. Dat is in principe niet echt een groot probleem en kan in sommige gevallen zelfs handig zijn. Zo ontvangen deze nog steeds notificaties, blijven ze geüpdatet en ontvangen ze informatie. Maar het zorgt er aan de andere kant ook voor dat je batterij in beslag genomen wordt en dat het proces gewoon blijft lopen.

Gelukkig biedt Windows 10 je de optie om een einde te maken aan dit soort processen. Ga naar de Instellingen, kies voor Privacy en selecteer de optie Apps op achtergrond. Van daaruit is het mogelijk om te kiezen welke applicaties op de achtergrond mogen blijven draaien en welke uitgeschakeld moeten worden. Wie helemaal niets op de achtergrond wil hebben kan daar dus voor kiezen, maar het is ook mogelijk om de processen in te perken.

#6 Geen advertenties in je startmenu

Wie zijn instellingen in Windows 10 niet van standaard afhaalt, zal iets opvallends zien in het startmenu. Het gaat om kleine blokjes met apps, die jij helemaal niet op je computer hebt staan. In Windows 10 worden deze blokjes suggesties genoemd, maar we weten allemaal wel beter. Dit zijn gewoon advertenties van Microsoft zelf.

Veel mensen weten dit niet, maar zijn dus uit te schakelen. Ga naar de Instellingen -> Personalisatie -> Start. Volgens heb je de mogelijkheid om suggesties uit te schakelen.

#7 Schiet snel iets in de agenda

Wie de Microsoft kalender in Windows 10 gebruikt als agenda, kan ontzettend makkelijk afspraken inschieten. Het is inmiddels mogelijk om dit direct vanaf de taakbalk te doen, zonder dat de kalender daar voor open hoeft te staan.

Hiervoor ga je naar de taakbalk en klik je met de rechtermuisknop in het vierkantje waar de tijd en datum in staat. Klik op de datum waarop jij een afspraak in wil schieten. Je vult vervolgens de naam van de agendapunt in, de tijd en de locatie. Druk vervolgens op Opslaan en klaar is Kees. Of welke naam je ook maar mag dragen natuurlijk…

#8 Volle concentratie met Windows 10 Focus Assist

Ik weet persoonlijk niet hoe het met jullie zit, maar ik heb soms extreme moeite om mezelf te concentreren. Ik ben wat dat betreft al afgeleid door een vlieg, maar jullie begrijpen mij waarschijnlijk al te goed. Gelukkig helpt Windows 10 je met concentreren.

Windows 10 zorgt ervoor dat de afleiding, wanneer je echt de volle concentratie nodig hebt, zo min mogelijk is. Dat doet het systeem met een functionaliteit genaamd Focus Assist. Deze is in te stellen via Instellingen -> Systeem -> Focus Assist. Vervolgens is het mogelijk om te kiezen uit drie verschillende opties. Zo is het mogelijk om alle notificaties gewoon te ontvangen, alleen notificaties van apps uit de prioriteitlijst te krijgen of alleen alarmen te ontvangen. Daarnaast is het ook mogelijk om de functionaliteit op bepaalde uren automatisch in te stellen.

#9 Volledige controle over de Windows 10 taakbalk

Staat je taakbalk vol met handige snelkoppelingen? Dan kan je er in Windows 10 nog meer uithalen dan je in eerste instantie al deed. Het is namelijk mogelijk om ze te openen, zonder er uberhaupt ook maar op te klikken.

Via het toetsenbord is het mogelijk op bepaalde programma’s van de taakbalk direct te openen. Hiervoor druk je de Windows toets + [nummer] combinatie in. Het nummer dat je indrukt correspondeert dan weer met de positie van de snelkoppeling op de taakbalk. Is Google Chrome bijvoorbeeld het vierde icoontje, dan kies je voor nummer vier.

#10 Toon de desktop knop

Er zijn veel mensen die het niet weten, maar helemaal rechts op de taakbalk zit een handige snelkoppeling. Wanneer je het rechthoekige stukje indrukt, kom je direct op het bureaublad terecht. Op die manier hoef je bijvoorbeeld niet alle vensters weg te schuiven, sluiten of minimaliseren. Handig!!

Reageer op artikel:
Windows 10: met deze 10 verborgen tips haal je er het meeste uit
Sluiten