Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 14 jan 2020

Windows 7 is niet meer: zo stap je over naar Windows 10

Microsoft heeft de ondersteuning van Windows 7 officieel gestopt vandaag. Het vertrek van het populaire besturingssysteem was al bekend, maar vandaag is de stekker er toch echt uit. Rust in Vrede, vriend.

Wie overigens geen afscheid wil nemen van belangrijke beveiligings-fixes en updates, of het Windows-platform an sich, moet toch echt overstappen naar Windows 10. Alleen is er de mogelijkheid dat je geen flauw idee hebt hoe je dat nu precies doet. Om die reden helpen we je een handje en leggen we je precies uit hoe het werkt.

Windows 7 weg, nieuwe computer?

Heb jij je slaapkamerraam al op een kiertje gezet om je computer met Windows 7 uit het raam te slingeren, doe het raam dan nog heel even dicht. Je hoeft namelijk helemaal geen nieuwe computer te kopen om Windows 10 te kunnen draaien. Wanneer jij een computer hebt die het gewoon nog uitstekend doet, is het ook gewoon mogelijk om deze computer te blijven gebruiken. Sterker nog: als jij Windows 7 gewoon wil blijven gebruiken, dan is dat heel goed mogelijk. Je kan het besturingssysteem gewoon nog gebruiken tot het einde der tijden, alleen krijg je er geen belangrijke updates meer voor.

“Wat is dan het probleem?” Nou, simpel! Doordat je geen belangrijke update, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging, meer krijgt is de kans groter dat je computer geraakt wordt door een virus. Problemen die zich voordoen in het besturingssysteem of dreigingen van buitenaf worden niet meer verholpen. Op die manier ben je dus meer kwetsbaar dan je was met een ondersteunde versie van Windows 7.

Windows Microsoft tablet
Windows Microsoft tablet (Bron: Microsoft)

Maar ik wil helemaal niet overstappen

Dat snappen we. Als een besturingssysteem helemaal naar wens is, dan wil je dat uiteraard niet veranderen. Maar geloof ons als we je vertellen dat het de moeite echt waard is. Zeker wanneer je de veiligheidsrisico’s wegzet tegenover gemak. Je moet niets, maar we raden het je wel van harte aan.

Zo stap je over naar Windows 10

Microsoft geeft je de optie om op dit moment nog gratis over te stappen naar Windows 10. Normaal gesproken kost dat je geld, maar vanwege het stoppen van Windows 7-ondersteuning is het dus mogelijk om geheel gratis over te stappen.

Dit moet je doen:

  1. Ga naar de Windows 10 webpagina en klik op de Download Tool Now knop
  2. Draai de Media Creation Tool die je zojuist hebt gedownload
  3. In het eerste menu-venster kies je voor de optie “Upgrade PC Nu

Gebruik je op dit moment nog Windows 8 of Windows 8.1? Dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van deze gratis update.

Reageer op artikel:
Windows 7 is niet meer: zo stap je over naar Windows 10
Sluiten