Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 4 dec 2018

“Windows druk bezig met Chrome OS-killer”

Hoewel veel mensen wat huiverig de kat uit de boom keken toen Google Chrome OS introduceerde en de eerste chromebook op de markt verscheen, bleek het iets dat voor veel mensen een uitkomst was. Mede dankzij het lichte besturingssysteem zijn chromebooks vaak sneller dan normale laptops. Uiteraard kon Microsoft niet achterblijven en volgens de IT website Petri komt het bedrijf dan ook met een eigen antwoord op Chrome OS: Windows Lite.

Echte lichte versie van Windows

We zagen van Microsoft al eerder Windows 10 S en RT verschijnen, maar beide waren nou niet echt een succes te noemen. Nu zou het bedrijf dus werken aan een lichter besturingssysteem dat volgens Brad Sams van Petri alleen gebruikt zou worden om Progressive Web Apps en Universal Windows Platform apps te draaien. De rest van de gebruikelijke functionaliteit zou geschrapt worden, waardoor er volgens Sams eindelijk een echte lite versie van Windows zou overblijven. Mogelijk zou het besturingssysteem niet los worden verkocht en net als Chrome OS al voorgeïnstalleerd op devices worden geleverd.

Windows

Lite devices met nieuwe Snapdragon

Volgens Sams zou verder Windows 10 S weer terug in de kast zijn gestopt om plaats te maken voor Windows Lite. Hij wijst er verder ook op dat Qualcomm binnenkort een nieuwe generatie van de Snapdragon chipset zal gaan aankondigen, welke veel beter geschikt zou zijn om Windows op te draaien dan zijn voorganger. We zouden zeker kunnen verwachten dat veel van de eerste devices met het Lite besturingssysteem van deze chip gebruik zullen maken.

Nieuw besturingssysteem en dual-screen smartphone

Het plan zou zijn om het nieuwe besturingssysteem volgend jaar aan te kondigen tijdens de Build 2019 developer conference. Het systeem zou verder hoogstwaarschijnlijk vergezeld worden van wat nieuwe hardware en mogelijk zou het evenement zelfs gebruikt worden om de Andromeda dual-screen smartphone te onthullen, waar Microsoft volgens de berichten mee bezig zou zijn.

Verder is Microsoft onlangs bezig geweest met het designen van nieuwe Office iconen en we moeten zeggen dat de nieuwe plaatjes toch wel een verademing zijn.

BGR

Reageer op artikel:
“Windows druk bezig met Chrome OS-killer”
Sluiten