Ilona Braam
Ilona Braam Rides 25 jan 2018

Winterbanden nodig? Dit is waar je op moet letten

Hoewel de meeste aandacht bij auto’s vaak wordt besteed aan de carrosserie en alle moderne features, zijn de banden van een auto ook een belangrijk onderdeel. Vooral in de winter is het tijd om extra aandacht aan je banden te besteden, als je niet standaard al slippend rond wilt rijden. Hier moet je op letten wanneer je winterbanden gaat kopen en nee, helaas zijn je all-season autobanden toch echt niet goed genoeg als je op wintersport gaat.

All season banden niet geschikt voor strenge winter

Hoewel de naam van all-season banden doet vermoeden dat ze probleemloos in alle seizoenen te gebruiken zijn, kunnen ze niet op tegen de tractie van echte winterbanden. Als je zo veilig mogelijk wilt rondrijden zijn winterbanden nodig. Uiteraard hangt het ervan af waar je met je auto gaat rijden. Als je op curacau it heb je ze natuurlijk niet nodig. Op wintersport zijn ze echter onmisbaar. Je kunt dan ook het beste meteen vier winterbanden nemen. Sommige mensen geven aan dat twee ook genoeg zouden zijn, als je toch geen vierwielaandrijving hebt. Maar als de twee “normale” banden beginnen te slippen heb je toch een probleem.

Je zal op je zoektocht waarschijnlijk ook bedrijven tegenkomen, welke je normale banden winterproof zouden kunnen maken door het draadpatroon aan te passen. Steve Carpino van de autobanden fabrikant Pirelli waarschuwt dat je dit nooit moet doen. Het zou slecht zijn voor je banden en ervoor zorgen dat ze minder lang meegaan.

winterbanden

Belangrijke banden features

Wat vooral belangrijk is bij banden is het draadpatroon, de draaddiepte en de samenstelling van het materiaal. Bij winterbanden zijn deze drie dingen geoptimaliseerd voor sneeuw, koude en ijs. Zo is de diepte van de draad bij winterbanden diep genoeg, zodat je ook zonder problemen door sneeuw heen kunt rijden en is het patroon dusdanig dat je nog grip hebt wanneer het wat gladder is. Ook het materiaal is dusdanig samengesteld dat je banden nog steeds zacht blijft wanneer de temperatuur daalt en je niet op keiharde autobanden rijdt.

Verschillende soorten winterbanden

Als je hebt besloten om je auto winterklaar te maken heb je verschillende categorieën om uit te kiezen. Als eerste heb je banden met uitstekende noppen, die zich in het ijs kunnen kunnen vastpinnen zodat je niet slipt. Het probleem hiermee is helaas dat ze slecht zijn voor het wegdek wanneer er geen ijs ligt. In sommige staten in de VS zijn ze zelfs verboden. Als je gaat voor banden zonder noppen heb je winterbanden zonder noppen en performance banden. De winterbanden zonder noppen zijn het beste voor barre winterse omstandigheden met veel sneeuw of ijs. Als het echter wat droger op de weg is, leveren de performance banden betere prestaties. Daarnaast kun je ook met hogere snelheden rijden op performance banden.

Logo’s en wintereigenschappen

Veel mensen denken dat M+S op een band betekent dat het een winterband is. Dit logo vind je echter tegenwoordig ook op all-season banden en soms zelfs ook op zomerbanden. Automakers mogen naar eigen inzicht het logo op hun banden zetten en het zegt dus eigenlijk niet zoveel over de wintereigenschappen van een autoband. Het logo met een sneeuwvlokje mag niet zomaar op een band gezet worden en betekent dat aan de minimale eisen voor rijden op sneeuw zijn voldaan. Dit betekent echter dat er alleen een remtest of een tractietest is gedaan op sneeuw en niet een uitgebreide winterbandentest.

Welke banden?

Ook al weet je wat voor soort banden je nodig hebt, zijn er nog steeds veel opties. Soms raden automakers zelf bepaalde banden aan voor je auto en kun je er hoogst waarschijnlijk van op aan dat die banden goed voor je zullen werken. Woody Rogers de director of tire product information van Tire Rack raad in de noppenloze categorie de Bridgestone Blizzak Ws80s aan of de Mihelin Xi3s. Als je voor performance banden gaat is het advies van Rogers Pirelli Sottozero 3s of de Michelin Pilot Alpin PA4s.

Of deze banden met rubber van Harvard ook de winter overleven weten wet niet. Maar wat ze wel kunnen is zichzelf repareren, zodat je nooit meer last hebt van een lekke autoband.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Jalopnik

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Winterbanden nodig? Dit is waar je op moet letten
Sluiten