Daniel Koster
Daniel Koster Pop-Culture 30 nov 2016

Waar komen die witte vlekken op tanden vandaan?

Is het je wel eens opgevallen dat veel mensen rondlopen met van die witte vlekken op hun tanden? Sterker nog, het zou goed kunnen dat dat bij jou het geval is. Wij weten nu dat het niet ligt aan de manier waarop jij je tanden poetst.

Damn you, tandfluorosis

Tandfluorosis is dé aanstichter van de witte vlekken op je tanden. Heel simpel gezegd is tandfluorosis een overschot aan fluoride (tijdens je kinderjaren). Wanneer jij melktanden hebt, groeit de volgende set tanden al in je tandvlees. Door een dieet aan te houden waarbij je teveel fluoride binnenkrijgt wordt deze nieuwe set aangetast.

Witte vlekken is zwakke tanden?

Te veel fluoride maakt je tanden zwakker. Deze zwakkere plekken verkleuren en dat leidt tot witte vlekken. Dat betekent alleen niet dat je fluoride moet ontwijken (als kind). Het gematigd in contact komen met fluoride is goed tegen gaatjes. Maar wanneer zit je dan tegen een overschot aan?

Wees gewaarschuwd!

Je ziet het al, de maximumwaarden liegen er niet om. Aangezien fluoride voornamelijk in de dingen zit die je drinkt, is het wijsheid om de waarden in de gaten te houden. Zo zit er in één liter water één milligram fluroide. Daarnaast kan tandpasta waar fluoride inzit (die je (als) kind ook nog eens doorslikt) een belangrijke reden zijn voor overmatige fluoride.

Hoor bij die 75 procent

Aangezien iets minder dan een kwart van de Europeanen tussen de zes en 49 jaar tandfluorosis heeft, is het slim op deze waarden te letten. Opletten met wat je drinkt, wat de fluoride-waarden zijn en welke tandpasta je gebruikt. En gooi die tandpasta met overmatige fluoride niet weg, want je kunt er prima je huis mee reinigen.

Wil je iets doen aan die vlekken? Dan raden we je aan naar de tandarts te gaan. Die kan dan het best beslissen of je je tanden dient te bleken, het glazuur er rustig af te schrapen of facings te plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waar komen die witte vlekken op tanden vandaan?
Sluiten