Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 27 jul 2017

Wolfenstein 2 The New Colossus preview: over-the-top knallen

Zijn lompe actie of gewelddadige shooters jouw ding? Dan is de kans groot dat de naam ‘Wolfenstein’ jou bekend is. Het is een langlopende franchise, populair geworden met de klassieker Wolfenstein 3D, en in 2014 bracht MachineGames het eerste deel in een nieuwe reeks Wolfenstein-titels uit. Na dit eerste deel en een standalone uitbreiding die voornamelijk als prequel fungeerde, komt dit jaar het officiële vervolg uit, genaamd ‘Wolfenstein 2 The New Colossus’. Wij mochten de opening van de game beleven, en onze eerste indruk is zeer positief.

Tarantino-achtig schrijfwerk

Ben je op zoek naar een over-the-top shooter waarin je nodeloos veel geweld kunt botvieren op nazi’s? Dan is je zoektocht bij dezen voltooid, want Wolfenstein 2 The New Colossus is een haast klassieke shooter waarin actie absoluut centraal staat. En niet alleen de actie is overdadig, ook de setting valt gerust extreem te noemen.

Het is 1961, en in dit alternatieve universum hebben de nazi’s de Tweede Wereldoorlog gewonnen, waardoor jij (als über gespierde actieheld BJ Blazkowicz) Amerika moet bevrijden van nazi-Duitsland. Een veel groter contrast ga je niet vinden, want het super-Amerikaanse straatbeeld uit de jaren zestig wordt voorzien van hakenkruisvlaggen en Duitse staatstelevisie. Ja, we kunnen gerust stellen dat Wolfenstein 2 The New Colossus een duidelijke toon aanslaat.

“Humor, naargeestigheid, en geweld vervolgen elkaar in rap tempo op, en het resultaat kluistert ons werkelijk aan het beeld”

Het blijft echter niet bij het neerzetten van dit alternatief universum, want dat concept is niet per definitie uniek. De manier waarop de ontwikkelaar dit doet, is echter wel zeer afwijkend te noemen, en de enige vergelijking die we kunnen maken is de schrijfstijl van Quentin Tarantino. Simpele situaties krijgen een flinke dosis spanning en opbouw mee.

Zo wordt hoofdrolspeler BJ gezocht door de nazi’s, maar hij moet een bom smokkelen naar een restaurant in de stad. Verkleed als brandweerman wandel je door de bijzondere wereld van nazi-overheerst Amerika, met een brandblusser die een nucleaire bom verbergt. Je zit aan de bar terwijl een Amerikaanse vrouw en haar zoon wat eten bestellen, alles lijkt goed te gaan, totdat een nazicommandant naar binnenwandelt… en er hangen overal ‘gezocht posters’ met jouw kop erop.

Dit soort gespannen situaties worden zeer vermakelijk in beeld gebracht met behulp van goed en komisch schrijfwerk. Terwijl jij weerloos op de grond ligt en jouw medeverzetsstrijders onder schot worden gehouden, maakt een nazi-officier haar eigen dochter belachelijk omdat ze leidt aan overgewicht. De dochter sputtert tegen en is van mening dat de gevangen vrijheidsstrijders vrijgelaten moeten worden.

Moeders is het zat en drukt een bijl in de handen van haar dochter, waarna ze de opdracht geeft “bevrijd hun romp van hun kop,” om vervolgens met een brede grijns “los, los, los!” te scanderen. Humor, naargeestigheid, en geweld vervolgen elkaar in rap tempo op, en het resultaat kluistert ons werkelijk aan het beeld.

Goed schiet- en sluipwerk

En alsof dat niet genoeg is, is Wolfenstein 2 The New Colossus ook nog eens een ijzersterke shooter. Dat viel te verwachten na het vorige deel (en de standalone-uitbreiding), maar het is goed om te zien dat de ontwikkelaar dit succes voort lijkt te zetten.

Net zoals het eerste deel, draait deze game om zeer bloederige schietactie. Pomp een nazi vol kogels en het bloed vliegt om je oren. Doe dit van dichtbij en je kleding komt onder de bloedvlekken. Gooi een granaat en de ledematen van je slachtoffers knallen tegen het plafond aan. BJ is nog steeds de supersoldaat die in staat is om hele legers omver te blazen.

Dit kun je doen op de meest opzichtige manier: een wapen in elke hand en die trekker niet meer loslaten. Het leuke hierbij is dat je wapens kunt combineren: bijvoorbeeld een pistool in je ene hand en een uzi in de ander. Zo kun je als een ware actieheld door de levels sprinten en elke nazi volledig vernietigen.

Of je past iets meer tactiek toe in je aanpak en je sluipt. Hierdoor is de kans groot dat je allerlei bruikbare spullen vindt, zoals extra armor, en zo vergroot je jouw overlevingskansen voor het volgende gevecht. Indien je echt als een fluisterstille ninja te werk gaat, kun je nazi’s stilletjes omleggen met behulp van je bij. De actie volledig negeren zal waarschijnlijk niet of nauwelijks mogelijk zijn gedurende de volledige game, maar een handige tactiek is het zeker.

En dit alles ziet er werkelijk fantastisch uit. De audiovisuele presentatie is overtuigend en streeft het eerste deel op alle fronten voorbij. MachineGames maakt shooters op een geheel eigen en herkenbare wijze, en dit doen ze al sinds 2004 (toen ze nog onderdeel waren van Starbreeze Studios). De wapens ogen lomp en log, de geluidseffecten zetten subwoofers flink aan het werk, en er zijn tal van details die je zullen opvallen wanneer je de game een langere tijd speelt.

Hoewel MachineGames op papier enkel aan de nieuwe Wolfenstein-games heeft gewerkt, is het eigenlijk al dertien jaar lang een betrouwbare studio die uitstekend werk levert. Combineer dit gegeven met onze positieve eerste indruk, en we durven te stellen dat Wolfenstein 2 The New Colossus de potentie heeft om een absolute najaarstopper te worden.

Wolfenstein 2 The New Colossus komt uit op 27 oktober op PlayStation 4, Xbox One, en Microsoft Windows.

Reageer op artikel:
Wolfenstein 2 The New Colossus preview: over-the-top knallen
Sluiten