Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 27 okt 2017

WANT Chat: in gesprek met de acteurs van Wolfenstein II The New Colossus

Wolfenstein II The New Colossus is één van de dikste shooters van dit najaar. De game draait andermaal om BJ Blazkowicz, die het opneemt tegen de Nazi’s. Deze badguys hebben in een alternatieve tijdlijn de oorlog gewonnen en bezetten naast Europa ook de Verenigde Staten. Naast dat de game je de mogelijkheid geeft om met een groot wapenarsenaal op alle badguys te knallen, heeft de game ook een boeiend verhaal.

The New Colossus

De hoofdrollen daarin worden enerzijds vertolkt door BJ Blazkowicz aan de ene kant en Frau Engel aan de andere kant. Deze rollen worden vertolkt door Brian Bloom en Nina Franoszek. Aan de vooravond van de release hadden wij de kans om met deze acteurs te spreken.

En het zijn ook echte acteurs. Wolfenstein II The New Colossus is via de nieuwste technieken gemaakt, waarbij zowel de stemmen van Brian en Nina als mede de bewegingen van hen via motion capturing zijn opgenomen. Diverse scenes van een paar minuten zijn zodoende volledig nagespeeld.

In ons gesprek beginnen we bij het beginnen: Wolfenstein The New Order. Het was de eerste keer dat Nina en Brian samenwerkten en de game werd positief ontvangen. Wij waren benieuwd naar wat voor reacties zij hadden gekregen.

Nina: Ik was best wel onder de indruk naar wat voor impact Frau Engel bracht en dat gaf me veel voldoening. Het was de bevestiging dat een shooter meer kon zijn dan het simpelweg neerknallen van vijanden en dat er ook ruimte was voor personages met diepere lagen.

Brian: Ik ben niet echt van het Social Network, dus ik zie dingen vooral door de ogen van vrienden en de dingen die in het algemeen naar bovenkomen. Gelukkig heb ik daarbij het gevoel gekregen dat men het over het algemeen erg tof vond, dus daar ben ik blij mee.

Wolfenstein 2: The New Colossus

Met het einde van The New Order in onze gedachten, waarin het niet zeker was dat de personages terug zouden komen in The New Colossus, wilden we weten of de hoofdrolspelers blij waren met de terugkeer.

Brian: Ik werd behoorlijk snel weer gebeld. Zo’n tweeënhalf jaar geleden was dat en sinds dien zijn er om de paar maanden drukke sessies geweest en heb er veel lol aan beleefd.

Nina: Ik was er blij mee, zeker omdat ik nu sterker kon terugkomen!

Binnen de productie die Wolfenstein II The New Colossus is, heb je te maken met schrijvers die een bepaalde visie hebben, maar tijdens het acteren kunnen dingen natuurlijk anders lopen. Zodoende vroegen we hoeveel vrijheid zij tijdens het acteren hadden ervaren.

Brian: Het is tof dat we gebruik hebben kunnen maken van de nieuwste technieken. Met een aantal mensen live acteren en alles motion capturen. En als je dan een fout maakt, moet de hele scene opnieuw. Maar terwijl je er meer en meer inkomt, des te beter het voel om één te worden met je personage. Natuurlijk was er veel uitgeschreven, maar gelukkig konden we tijdens scenes improviseren. Wel wil ik nog opmerken dat het script echt heel goed was en dat Jens een groot talent is.

Nina: Voor de opnamens heb ik veel research gedaan over hoe mijn personage Frau Engel zou moeten reageren. En tijdens de repetities kwam ik helemaal in mijn personage. Gelukkig gaf de
Creative Director Jens Matthies veel ruimte om dingen op onze eigen manier te doen.

Wolfenstein 2 The New Order

Hoe is het sowieso om te acteren voor een game?

Nina: Voor mij is het een zeer pure vorm van acteren. Ik moet immers heel veel fantasie gebruiken om de setting om mij heen te bedenken. Ook heb je geen kostuums aan zoals je die bij onze personages in de game uiteindelijk ziet. En om dan het resultaat in de game te zien, is echt geweldig.

Brian: Het is heerlijk en het is fantastisch om met Nina samen te werken. Zij kruipt echt in de rol van de Frau Engel en het is bijna eng hoe goed zij dan is. Ook wil ze voor en na werk alles geven. Ik kan onze wandelingen na de opnamens rond de studio nog goed herinneren en dat we daar dan dingen doorspraken van wat er beter kon. Om de perfecte Blazkowicz te zijn, moet ik Frau Engel verslaan, terwijl Engel om de ultieme evil guy te zijn, moet zij Blazkowicz uitschakelen. Die interactie is fantastisch.

Wolfenstein 2 the new colossus

Tot slot nog een specifieke vraag voor Nina, die een extra achtergrond bij de game heeft. Nina is een Duitse met een vader die afstamt van Duitse joden in Polen. Haar moeder was aan de andere kant een dochter van een Duitse generaal die in het leger diende en na de oorlog twaalf jaar in een kamp in Siberie heeft moeten doorbrengen. Hoe is het om met die achtergrond een rol als Frau Engel te spelen?

Nina: Ik ben zeer geinteresseerd in mijn voorgeschiedenis en probeer daar altijd veel over te vinden. Zo weet ik dat mijn oma in een kamp is komen te overleden en heb ik veel met mijn opa die in Siberie heeft vastgezeten te praten. Ook ben ik naar Auschwitz geweest om een betere indruk te krijgen van de ellende die zich daar heeft afgespeeld. Je staat er op die manier bij stil hoe wreed sommige mensen kunnen zijn.

Frau Engel is natuurlijk een fictief personage, maar het is super zwaar om in haar huid te kruipen, omdat ze zo ongelofelijk naar is. Tijdens de repetities was er een moment dat het me lukte om de knop om te zetten dankzij een brute actie, die je in de game terugvindt. Dat moment gaf me een kick en het gevoel dat ik ongelofelijk machtig was. Vanaf dat moment zat ik er helemaal in en begreep ik haar nare aard en beweegredenen. Tegelijkertijd moet ik wel stellen dat dat ook wel gevaarlijk is. Als er mensen zijn zoals Frau Engel, dan moeten die gelijk behandeld worden!

Wolfenstein II The New Colossus ligt vanaf 27 oktober voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc in de winkel. Volgend jaar moet de game ook op de Switch uitkomen. Wil je meer gaming? Bezoek dan onze speciale gamingpagina.

Reageer op artikel:
WANT Chat: in gesprek met de acteurs van Wolfenstein II The New Colossus
Sluiten