Met dit nieuwe type grafeen kun je wolkenkrabbers tot buiten onze atmosfeer bouwen

Veel, zo niet alle, constructies die wij om ons heen zien hebben een basis van staal. Dat is ook niet gek. Staal is sterk. Maar ook zwaar. De zoektocht naar sterkere- én tegelijkertijd lichtere materialen blijft doorgaan. Eén van de gevonden materialen is grafeen.

Grafeen bestaat uit een 2D-verbinding van koolstof. Enorm sterk, maar wel maar één atoom dik. Tot voor kort. Wetenschappers van MIT zijn er met hitte en druk in geslaagd om er een 3D-verbinding van te maken. Het resultaat? Een materiaal dat tien keer sterker is dan staal, terwijl de dichtheid vijf procent lager ligt. Dit type grafeen is hierdoor licht en dus gemakkelijk te vervoeren.

De atmosfeer als uitzicht

Als dit materiaal in grotere hoeveelheden en grotere maten wordt gemaakt kan het een revolutie ontketenen. Niet alleen qua bouwen op aarde, maar ook aan ruimteschepen en zelfs kolonies op andere planeten. Dit grafeen is namelijk zo sterk dat je wolkenkrabbers kunt bouwen die voorbij onze atmosfeer reiken. Over uitzicht gesproken!

Duurzaam en veilig

Grafeen kan niet alleen architectuur veranderen, maar is ook duurzaam. Door de vorm zou het materiaal ook kunnen fungeren als lucht-en waterfilter. Ook is het bestand tegen overstromingen en zware stormen. Je kunt huizen er dus ramp-proof mee maken. Geen gek vooruitzicht!

grafeen

Zelfs voor het grootste probleem is een oplossing gevonden. Grafeen is namelijk duuuuuur. De wetenschappers hebben gekeken naar andere materialen die dezelfde transformatie kunnen ondergaan om net zo sterk te worden. En met succes. Ze hebben ontdekt dat er meerdere organische moleculen, zoals eiwitten, de transformatie kunnen maken. Stel je voor dat je woont in een huis van eiwit met uitzicht over de aarde. Supermagisch!