De meest vreemde methode om de grootste zomerfrustratie tegen te gaan

Malaria is wereldwijd een enorm probleem. Deze levensgevaarlijke ziekte wordt verspreid door muggen en veroorzaakt honderdduizenden doden, en miljoenen infecties per jaar! De mug is hierdoor – met afstand – het dodelijkste dier ter wereld. Ja, het is ons er eentje! We krijgen al jeuk als we er eentje zien.

Muggen zijn killers

Wetenschappers zijn druk bezig om oplossingen te bedenken voor deze kwestie, maar dat is niet eenvoudig. Er zijn ontelbare muggen op de planeet, en de laatste tijd worden tijgermuggen (die malaria kunnen verspreiden) ook bij ons in de buurt gesignaleerd. Daarnaast heb je nog de recente Zika-uitbraak in Zuid-Amerika. De noodzaak is er dus! In Nederland kun je gelukkig geen malaria oplopen, maar ze kunnen wel je nachtrust verstieren.

Zweedse en Ethiopische onderzoekers ontdekten onlangs een geheim wapen tegen de vervelende bloedzuigers. Het is… een kip.

De wetenschappers stopten een kip in een kooitje, en hingen de constructie op aan het plafond. Een proefpersoon sliep onder de vogel, en werd nauwelijks geprikt door de beesten!

Waarschijnlijk is de geur van kippen uitermate verwarrend voor muggen. Hierdoor blijven ze liever uit de buurt. Wij hebben wel eens een warm kippenhok bezocht, dus we kunnen ons er iets bij voorstellen! Zou het ook werken met een lekker gebraden kippetje?

De vogels scheiden natuurlijk stofjes uit waardoor ze onaantrekkelijk worden voor de bloedzuigers. Een hele lijst vind je in het onderzoek. Het is natuurlijk niet te doen om een levende kip in je slaapkamer te houden (wel gezellig!).

De wetenschappers willen nieuwe smeersels of luchtjes ontwikkelen met de muggenwerende stoffen, die vriendelijker voor de huid zijn dan het agressieve DEET. Hopelijk weten ze de geur een béétje binnen de perken te houden. Totdat dit middel bestaat, kun je deze tips volgen!

Foto: Rickard Ignell

Reageer op artikel:
De meest vreemde methode om de grootste zomerfrustratie tegen te gaan
Sluiten