Rutger Houweling
Rutger Houweling 23 nov 2013

Wow! Bijen kunnen in tien minuten getraind worden om kanker te detecteren

De Portugese ontwerper Susana Soares heeft een apparaat ontworpen waarmee getrainde bijen kanker en andere serieuze ziektes kunnen detecteren. De bijen worden geplaatst in een glazen ruimte waar iemand in moet blazen. De bijen vliegen in een kleiner compartiment als ze kanker detecteren.

Soares vertelt: “Getrainde bijen gaan alleen in het kleinere compartiment zitten als ze de geur herkennen waar ze op getraind zijn”. Haar project met de naam Bee’s heeft ze vorige maand gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

 
Onderzoekers zijn erachter gekomen dat bijen een ongelofelijk goed reukvermogen hebben. Ze hebben zelfs een betere neus dan de best getrainde politiehond. Bijen kunnen dus ook getraind worden om bepaalde geuren te herkennen die geassocieerd zijn met ziektes zoals tuberculose, long-, huid- en alvleesklierkanker.

De bijen van Soares hebben de geur geassocieerd met een beloning. Elke keer als ze de geur van bijvoorbeeld alvleesklierkanker ruiken gaan ze naar het kleinere compartiment, hier zit dan een oplossing van water en suiker in. De gehele training duurt maar tien minuten. Het enige dat jammer is, is dat de bijen maar een levensduur van ongeveer zes weken hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wow! Bijen kunnen in tien minuten getraind worden om kanker te detecteren
Sluiten