Wow! Deze ingenieuze interfaces geven je fysieke feedback

Deze week vindt op de University of St. Andrews een meerdaags symposium plaats over ‘de toekomst van user interfaces’. Op deze samenkomst worden twee bijzondere projecten getoond: ééntje van Disney Research en een van de University of Bristol. Beiden bedachten ze een manier om een ‘haptic interface’ te maken, oftewel een interface die je fysieke feedback geeft tijdens het gebruik!

Disney bedacht een touchscreen dat weerstand aan je vinger geeft naarmate er meer spanning op komt te staan. Door de spanning precies te regelen, kan het touchscreen bijvoorbeeld glad, ruw of geribbeld aanvoelen!

Indrukwekkend, en dat geldt ook voor wat de studiegroep uit Bristol bedacht. Zij ontwikkelden een serie antennes die samenwerkt met de Leap Motion-controller. Als je wel eens op een rockconcert of houseparty geweest bent, dan weet je dat de geluidsgolven je af en toe een ‘dreun’ kunnen geven. Deze antennes gebruiken gerichte geluidsgolven om weerstand ‘in de lucht’ te creëren!

Ontzettend gaaf! Het nadeel van dit apparaat is overigens wél dat de geluidsfrequenties hoorbaar (en dus ont-zet-tend irritant) zijn voor honden… De studiegroep probeert de frequenties binnenkort aan te passen zodat huisdieren niet per se gillend gek worden als het apparaat aanstaat!

Dit soort interfaces zijn erg leuk voor normale gebruikers, maar de voordelen die ze kunnen hebben voor blinde of slechtziende gebruikers zijn ook heel erg interessant. Als je meer wilt weten over het User Interface Software and Technology-symposium, of over de verschillende projecten, dan is de officiële site een goed beginpunt.

Reageer op artikel:
Wow! Deze ingenieuze interfaces geven je fysieke feedback
Sluiten