WWDC 2015: Apple Watch krijgt update met watchOS 2

Voordat er dieper op het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch werd ingegaan vertelde Tim Cook eerst nog het één en ander over het belang van apps. De App Store beschikt alweer over anderhalf-miljard apps en dankzij alle apps kunnen we met onze mobiel alles wat we in het dagelijks leven nodig hebben. Dank aan het openen van een auto, betalen, studeren, eten, drinken en gamen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en een gemiddelde iPhone-gebruikers heeft ondertussen zo’n 119 apps op hun mobiel staan. Apps zullen dan ook in de toekomst van groot belang zijn en ons verdere leven veranderen. En dat geldt ook voor de Apple Watch. Het slimme horloge krijgt ook een update met watchOS 2 dat native apps gaat ondersteunen.

Native apps

Om apps op je horloge te gebruiken verliep dat eerst nog via Watchkit. Ze functioneerden dus alleen in combinatie met je iPhone. Doordat watchOS 2 met Wifi-netwerken kan communiceren zullen ze ook werken als je niet in de buurt van je mobiel bent. En kun je de apps rechtstreeks op je watch installeren. Hierdoor werken ze ook een stuk sneller, hebben ze directe toegang tot je microfoon en kun je audio via Bluetooth streamen.

Op de Apple Watch zijn door deze functionaliteit ook video’s te bekijken en is er een koppeling met Healthkit en Homekit. Hierdoor kun je met je Apple Watch alles in je huis aansturen. Ook mogen apps nu van de digitale kroon gebruik maken. Iets wat voor de bediening van het horloge belangrijk is.

Wijzerplaat

Developers en vervolgens gebruikers kunnen met watchOS 2 meer met de wijzerplaat van Apple’s slimme horloge doen. Denk aan het creëren van de zogenoemde complicaties. Hiermee kun je extra informatie op de wijzerplaat kwijt zoals de temperatuur, vluchtinformatie of een tweet.

De nieuwe Time-Lapse wijzerplaat is ook een parel. Hiermee kun je bijvoorbeeld in real time zien hoe de Big Ben eruit ziet. Check jij dus om 12.00 uur de tijd, dan zie je bijvoorbeeld van een 24-urige timelapse van de Big Ben hoe het beeld er na twaalf uur uit zag.

Dankzij de nieuwe software kun je met de Apple Watch door de tijd reizen. Met de digitale kroon kun je bijvoorbeeld checken wat de temperatuur over vijf uur is en welke afspraken je dan allemaal hebt. Of wat dan de tijd in het buitenland is.

Ben je nogal fan van je gemaakte foto’s? Dan kun je ook je foto’s als watch face instellen. Of je selecteert een foto-album zodat er elke keer een andere foto voorbij komt als je je pols draait.

Communicatie

Iets waarin de Apple Watch uitblinkt is de manier van communiceren via bijvoorbeeld een hartslag of een tekening, oftewel via Digital Touch. Met watchOS 2 kun je nu ook groepen aanmaken zoals in bijvoorbeeld WhatsApp zodat je je hartslag met meerdere mensen uit de groep deelt.

Apps

Siri voor de Apple Watch is ook slimmer geworden. Je kunt dankzij Siri met je Apple Watch op een email reageren en kun je Homekit en de gezondheids-app bedienen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het licht aan- en uitzetten of de temperatuur aanpassen. Maar ook via Siri doorgeven dat je bijvoorbeeld driehonderd calorieën wilt verbranden. En zo zijn er uiteraard nog een tal van mogelijkheden te noemen zoals het bedienen van de navigatie.

Facetimen is dankzij watchOS 2 ook mogelijk en krijgen andere sportapplicaties eindelijk toegang tot de Apple Watch. Een speciale night stand mode is ontwikkeld, waarmee je je Apple Watch als wekker kunt gebruiken.

Net zoals iOS 9 en OS X El Capitan zal watchOS 2 vanaf vandaag voor developers beschikbaar zijn. De complete versie voor de consument zal in de herfst van 2015 beschikbaar zijn.

Lees hier meer over het onlangs gepresenteerde iOS 9, OS X El Capitan en Apple Music.

Reageer op artikel:
WWDC 2015: Apple Watch krijgt update met watchOS 2
Sluiten