Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 5 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

WWDC 2018: Apple’s 9 grootste aankondigingen op een rijtje

De grote keynote van WWDC 2018 is weer achter de rug! Apple kondigde dit keer helaas geen hardware aan, maar op software-gebied is er wel een hoop onthuld. Van iOS 12 tot de grote nieuwe update voor je Mac: we zetten de negen belangrijkste aankondigingen voor je op een rijtje.

De ster van WWDC 2018: iOS 12

Apple begon zijn grote event met het grootste nieuws: iOS 12. De grote update voor je iPhone, iPad en iPod Touch brengt een hoop nieuwe features naar alle devices die op dit moment iOS 11 ondersteunen. Er wordt dus geen generatie achtergelaten. Nieuwe notificaties, verbeterde prestaties en een flinke upgrade voor Siri: hier hebben we de belangrijkste nieuwe features voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Ontbytes! ?

En ontvang het tofste technieuws in je inbox!.
[revue_subscribe]

iOS 12 snelheid

ARKit 2

ARKit krijgt een flinke upgrade: ARKit 2. Nu kunnen meerdere gebruikers samen augmented reality ervaren, waarbij ze hetzelfde digitale object vanuit hun eigen perspectief zien. LEGO kwam op het podium om een toffe demo te tonen, wat er fantastisch uit zag. Fysieke speelsets kwamen tot leven, vanuit het perspectief van je eigen apparaat.

Ook kunnen iPhone-gebruikers nu dingen opmeten met een nieuwe app genaamd Measure. Dankzij augmented reality kun je bijvoorbeeld de afstand tot een object bepalen. Er zijn al talloze apps in de App Store die hetzelfde doen, maar Apple’s take is net iets slicker en completer.

Siri

Siri loopt belabberd ver achter ten opzichte van Google Assistant. Het zal nog even duren voor daar verandering in gaat komen, gezien Apple pas recentelijk nieuw talent heeft aangenomen om Siri een inhaalslag te laten maken. Wel werd er een toffe Shortcuts feature onthuld, waardoor meer apps gebruik kunnen maken van de assistent en je snel acties uit kunt voeren. Iets meer modulair dus. In dit artikel lees je er meer over.

iOS 12 siri

Nieuwe Animoji en Memoji

Apple voegt met iOS 12 vier nieuwe Animoji toe aan het huidige arsenaal. Nog interessanter is Memoji, de optie om een Animoji te maken die op jou lijkt. Het doet een beetje denken aan Snapchat en de Mii’s van Nintendo, maar dan een stuk accurater. Of toch lichtelijk creepy?

iOS 12

 

 

 

Group Facetime

Eindelijk, eindelijk kun je met een groep videochatten in iOS 12. Maar liefst 32 verschillende personen kunnen samen videobellen met het nieuwe Facetime. Tof detail: Animoji en Memoji worden in real-time ondersteund. Scheelt als je haar niet goed zit en je toch mee wilt praten.

iOS 12 FaceTime groepsgesprekken

watchOS 5

Ook de Apple Watch krijgt later dit jaar een flinke update: watchOS 5. Watchfaces gaan meer contextuele informatie tonen, er worden meer type workouts toegevoegd en je Apple Watch heeft eindelijk automatisch door dat je aan het sporten bent. Bovendien is het nu mogelijk om korte geluidsopnames naar je vrienden te sturen. Onze vrienden van OneMoreThing zetten alle nieuwe features van watchOS 5 hier uitgebreid voor je op een rijtje.

tvOS 12 and Apple TV

tvOS 12 komt er aan! De Apple TV 4K ondersteunt binnenkort Dolby Atmos, wat groot nieuws is. Dat was namelijk een van de grootste kritiekpunten van reviewers toen de gadget uit kwam. Verder zijn er een hoop kleine tweaks, waarvan een groot deel helaas enkel relevant is in Amerika. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om automatisch alle tv-zenders uit je pakket toe te voegen aan je Apple TV.

macOS Mojave

macOS blijft gelukkig ook niet achter. Je Mac krijgt later dit jaar (in september) een grote update in de vorm van macOS Mojave. Macs krijgen eindelijk een Dark Mode, waardoor je ‘s avonds niet meer verblind wordt door alle felle elementen van het besturingssysteem. Ook wordt je bureaublad een stuk netter, en wordt het nemen van screenshots een stuk makkelijker. Onze collega’s van OneMoreThing hebben hier alle nieuwe features voor je op een rijtje gezet.

macOS 10.14 Mojave dark mode

iOS apps naar macOS

Tot slot is het tof om te melden dat Apple een project heeft getoond dat voorlopig nog niet uitkomt. Het bedrijf werkt aan tools die het mogelijk maakt om iOS apps te porten naar macOS. Volgens Apple hoeven ontwikkelaars bijna niks aan te passen.

Die software komt pas in 2019 beschikbaar, maar de techgigant heeft de tools al intern gebruikt om iOS apps zoals Apple News uit te rollen. Verwacht volgend jaar dus een flinke barrage aan handige Mac-apps. Hopelijk leidt dit er niet toe dat ontwikkelaars luier apps gaan uitbrengen, zonder dat ze echt de mogelijkheden macOS benutten.

?Lees ook: Asus Project Precog: eerste convertible Dual Screen laptop met AI-functies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WWDC 2018: Apple’s 9 grootste aankondigingen op een rijtje
Sluiten