Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 mei 2018

WWDC 2018: dit verwachten we van iOS 12, macOS 10.14 en meer

Apple’s World Wide Developers Conference komt steeds dichterbij. Op 4 juni begint WWDC 2018 en toont Apple ons iOS 12, macOS 10.14, watchOS 5, tvOS 12 en meer. Tijd om de meest actuele verwachtingen op een rij te zetten en te vragen naar jouw verwachtingen.

Geen zin om alle 800 woorden te lezen? Geen probleem! Als je alleen de dik gedrukte zinnen leest, zie je een verkorte versie van het artikel. Zo ben je snel geïnformeerd, maar mis je wel wat context.

Waar, wanneer en hoe laat?

WWDC wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden in het McEnery Convention Center in San Jose, Californië. Op maandag 4 juni gaat de conferentie van start en het is op vrijdag 8 juni weer voorbij. De starttijd is zoals ieder jaar om 19:00 uur Nederlandse tijd, oftewel 13:00 uur lokale tijd. Apple heeft al gezegd dat er een keynote met livestream komt.

wwdc 2018

Verwachtingen iOS 12

iOS 12, met de codenaam Peace, speelt waarschijnlijk de hoofdrol tijdens de conferentie. Met de uitrol van iOS 12 wil Apple de nadruk leggen op stabiliteit en snelheid. iOS 11 had hier en daar wat issues en dat zorgde voor veel ontevreden iPhone- en iPad-bezitters. Apple lijkt dit serieus aan te pakken, want naar verluidt is zelfs de iPhone 5S nog compatibel met de nieuwe iOS-versie.

Ben je een iPad-gebruiker? Dan is er slecht nieuws. Het is namelijk zo goed als uitgesloten dat iOS 12 nieuwe functies naar de iPad brengt. Er volgen waarschijnlijk wel verbeteringen op het gebied van augmented reality, health en ouderlijk toezicht. iOS 12 zal in september voor iedereen beschikbaar zijn en meestal is er meteen na WWDC een bètaversie te downloaden voor ontwikkelaars.

macOS 10.14

Ook macOS 10.14 zal in de schijnwerpers worden gezet tijdens WWDC 2018. Het besturingssysteem voor de Mac en MacBook wordt altijd goed onderhouden met patches en updates, maar krijgt de laatste jaren niet enorm veel grote vernieuwingen meer. Naar verwachting groeit macOS weer een stukje dichter naar iOS toe. Je Mac(Book) moet met macOS 10.14 beter kunnen communiceren met iOS en HomeKitSiri krijgt volgens de laatste geruchten ook de op de Mac ondersteuning voor HomeKit. Dit werkt al (deels) met een iPhone, iPad en Apple Watch, maar macOS bleef hierin achter.

Hoe de opvolger van High Sierra gaat heten, is nog onduidelijk. Wij zijn even in de patenten gedoken en kwamen een waslijst aan patentnamen tegen die corresponderen met bezienswaardigheden in Californië. Kiest u maar: Redwood, Mammoth, California, Big Sur, Pacific, Diablo, Miramar, Rincon, Redtail, Condor, Grizzly, Farallon, Tiburon, Monterey, Skyline, Shasta, Mojave, Sequoia, Ventura, of wordt het toch Sonoma?

wwdc 2018

Een nieuwe macOS-versie laat meestal iets langer op zich wachten dan iOS. Verwacht macOS 10.14 in oktober en een beta later in juni. Kun je momenteel High Sierra op je Mac draaien? Dan verwachten we dat je ook macOS 10.14 kunt draaien. Ter herinnering: deze Macs zijn compatibel:

  • iMac 2012 en later
  • 12-inch MacBook 2015 of later
  • MacBook Pro 2012 of later
  • MacBook Air 2012 of later
  • Mac mini 2012 or later
  • Mac Pro late 2013

watchOS 5

WatchOS is nog een jong besturingssysteem. Daarom verwachten we veel nieuwe ontwikkelingen. Er is reeds gesproken over een slaaptracker die je slaapgedrag in kaart brengt. Apple nam vorig jaar Beddit over en we verwachten dat de functionaliteiten van de app ook (deels) in de Apple Watch worden verwerkt.

Naast Beddit verwachten we meer mogelijkheden voor ontwikkelaars van native Watch-apps. Het sterkste gerucht is ondersteuning voor een nieuw framework voor streaming audio. Spotify zou staan te trappelen om er gebruik van te maken en een app voor watchOS 5 plannen. De mogelijkheden voor ontwikkelaars zijn momenteel nog erg beperkt en er verdwijnen steeds meer apps van de Apple Watch. Actie van Apple vereist dus.

Spotify watchOS 5tvOS 12

Vooralsnog is er zeer weinig bekend over Apple’s nieuwe plannen met tvOS 12. We verwachten dat Tim Cook slechts enkele nieuwe functies en apps zal presenteren tijdens WWDC 2018, maar tvOS zal zeker geen hoofdrol spelen. We verwachten tenminste iets te zien van de integratie van HomeKit in tvOS 12.

Grootste twijfelpunt: universele apps

Universele apps die op iOS en macOS werken zijn een hot topic en met de komt iOS 12 en macOS 10.14 lijkt een doorbraak dichterbij dan ooit. We verwachten tijdens WWDC 2018 meer informatie over cross-platform apps. Toch is nog niet iedereen overtuigd van de universele apps, Apple-kenner John Gruber zegt namelijk: “Ik ben vrijwel zeker dat Apple dit jaar weinig tot niets zal tonen van de cross-platform applicaties. We zullen waarschijnlijk moeten wachten tot de WWDC van 2019. Ik geloof dat het een key-feature gaat worden van iOS 13 en macOS 10.15.”

Mark Gurman van Bloomberg verzorgt echter samen met techsite Axios het tegengeluid. Zij verwachten dat er nog dit jaar apps zijn die op de iPad en Mac werken. Gurman verwacht dat Apple de Mac App Store zodanig gaat verbeteren dat ontwikkelaars met minder moeite apps kunnen uitbrengen die voor zowel iOS als macOS zijn gemaakt. De doorgaans goed ingelichte reporter verwacht dat Apple kleine stapjes neemt en tijdens WWDC 2018 alleen de basis uitrolt.

wwdc 2018
Reageer op artikel:
WWDC 2018: dit verwachten we van iOS 12, macOS 10.14 en meer
Sluiten