Mark Hofman
Mark Hofman Tech 3 jun 2019

WWDC19: Apple kondigt eigen besturingssysteem aan voor iPad

Tijdens WWDC19 heeft Apple op het podium in San Jose een eigen besturingssysteem voor de iPad aangekondigd. De producent uit Cupertino splitst hiermee voor het eerst in de geschiedenis de iPhone van de iPad op het gebied van software. Maar wat heeft het nu precies te bieden? We zetten alle ontwikkelingen voor je op een rij! 

Apple introduceert iPadOS

Het is misschien wel een van de meeste verrassende aankondiging van WWDC19: Apple komt met een eigen besturingsysteem voor iPad. Waar de tablets van de producent jarenlang draaiden op hetzelfde systeem als de iPhones (iOS) koppelt Apple de twee voor het eerst in de geschiedenis los op software-gebied.

De iPads krijgen dus een geheel eigen systeem in de vorm van iPadOS. Het nieuwe systeem is het beste te vergelijken met watchOS van de Apple Watch, tvOS voor de AppleTV en macOS voor de Macs. Een van de grootste visuele wijzigingen is misschien wel de ondersteuning voor widgets. Iets dat we uiteraard al jaren gewend zijn van Android. Het gaat hierbij om de widgets die je normaal gesproken in het berichtencentrum ziet.

Daarbij komt iPadOS ook volledig gewapend met zijn eigen gebaren, waarmee je onder andere snel kunt wisselen tussen verschillende apps. Het is ook mogelijk om bestanden of apps te verslepen met de nieuwe “Gestures”.

WWDC19: Bestanden en Safari

Net als de iPhone beschikt de iPad ook over de Bestanden-app. Echter kon de variant van de iPad wel een flinke upgrade gebruiken en dat is nu gebeurd. Net zoals bij de Finder op macOS krijg je ook op de software van de tablet meerdere bestanden in kolommen te zien. Daarbij krijg je nu ook toegang tot een informatie-paneel zodat je op een snelle manier wijzigingen door kan voeren. Iets dat nu ook ondersteund wordt door iCloud Drive.

Maar misschien is de mooiste wijziging nog wel dat de iPad met het nieuwe systeem eindelijk USB-sticks ondersteund.

Daarbij is ook de Safari-browser aanzienlijk veranderd. Apple belooft voor de tablet variant van de populaire browser een dekstop-waardige ervaring. Zo introduceert Apple 30 nieuwe shortcuts voor het toetsenbord, waarbij je tekst kun vergroten (of verkleinen), foto’s kunt uploaden en de instellingen per site in te stellen zijn. Kortom: het wordt allemaal een stuk makkelijker. Niet alleen op het gebied van het toetsenbord, maar ook op het gebied van instellingen. Zo zijn nieuwe fonts voor je iPad te downloaden via de App Store en wordt het kopiëren en plakken je een stuk makkelijker gemaakt.

Apple Pencil ook voorzien van update

Daarnaast is de Apple Pencil ook voorzien van een aardige updater. Apple laat weten dat de latency van 20ms is verlaagd naar 9ms. Een aanzienlijke verbetering dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WWDC19: Apple kondigt eigen besturingssysteem aan voor iPad
Sluiten