Mark Hofman
Mark Hofman Tech 3 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

WWDC19: Apple toont macOS Catalina voor de eerste keer!

Apple heeft tijdens WWDC19 in San Jose het nieuwe macOS Catalina aangekondigd. De producent uit Cupertino introduceert een gloednieuwe variant van het besturingssysteem voor zijn laptops en desktops. Tijd om alle nieuwe ontwikkelingen en features op een rijtje te zetten. 

Dit artikel wordt bijgewerkt. Refresh dit bericht voor de laatste ontwikkelingen

Apple introduceert macOS Catalina

De volgende versie van macOS is Catalina. Apple heeft tijdens WWDC19 in San Jose de nieuwe update voor het eerste geïntroduceerd. We zien nieuwe applicaties voor Apple Music, Podcasts en Apple TV in het nieuwe besturingssysteem. Deze zullen als vervanging dienen voor de huidige iTunes app, waar Apple mee gaat stoppen. De applicaties werken niet op een uiterst bijzondere manier, maar doen precies wat je zou verwachten dat ze zouden doen. Het enige echt belangrijke om te weten is dat de Apple Music applicatie bijna hetzelfde is als de iTunes app, maar dan net iets simpeler. Best wel een “win” voor gebruikers.

Daarbij is een van de nieuwste features van macOS 10.15 is de iPad support. Waar dit project eerder de naam Marzipan had, heeft het nu de naam Catalyst gekregen. Het is een compleet nieuwe manier voor ontwikkelaars om de iPad apps ook op de Mac te gebruiken. Ontwikkelaars zijn in de mogelijkheid om Xcode te gebruiken, om hun iPad apps ook op macOS te laten draaien. Een van deze ontwikkelaars zijn onze grote vrienden van Twitter, die de iOS applicatie van het platform ook lekker naar macOS brengen. Hiermee wordt het gemakkelijk voor de gebruikers om hun meest gebruikte applicaties ook op hun mac-apparaat te gebruiken.

Maar misschien zit de mooiste ontwikkeling hem nog wel in de ondersteuning voor een tweede display. Niet zomaar een display, maar je iPad. Vanaf macOS Catalina is het mogelijk om een iPad als tweede scherm te gebruiken. En daar krijgen we het stiekem best wel warm van.

WWDC19: bijzonder feature voor Catalina

Catalina introduceert ook een van de tofste features die we in tijden hebben gezien. Het nieuwe besturingssysteem maakt het mogelijk om de mac volledig te besturen met je stem. Dit is vooral handig voor mensen die niet in staat zijn om een computer te bedienen, zoals minder beperkten. Hieronder krijg je indicatie van de feature. Mocht het echt zo goed werken, hebben we te maken met een bijzonder grote ontwikkeling.

Verder krijgen we ook intergratie tussen Find My Friend en Find My iPhone voor iOS en macOS. Dit is terug te vinden in de nieuwe Find My-app. Een nieuwe instelling moet ervoor gaan zorgen dat je Mac onbruikbaar wordt als je hardware, bijvoorbeeld, gejat is. Daarbij krijgen ook Photo’s en Notes een volledig nieuwe interface.

Apple lanceert macOS Cataline komende herfst.

Alle andere ontwikkelingen van WWDC19 op een rijtje? Check dan zeker even ons overzichtspagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WWDC19: Apple toont macOS Catalina voor de eerste keer!
Sluiten