Mark Hofman
Mark Hofman Tech 3 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

WWDC19: Apple introduceert iOS 13 (inclusief Dark Mode!)

Tijdens WWDC19 heeft Apple eindelijk datgeen geïntroduceerd waar gebruikers al jaren op wachten: een Dark Mode voor iOS! Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Apple komt met een geheel nieuwe besturingssysteem in de vorm van iOS 13. Dit zijn alle ontwikkelingen. 

Apple introduceert iOS 13

Apple heeft het nieuwe besturingsysteem aangekondigd voor o.a. de iPhone. Het gaat om iOS 13. Net zoals Apple dat elk jaar doet, worden er ook nu weer een aantal verbeteringen doorgevoerd op het gebied van snelheid. Zo wordt FaceID met iOS 13 zo’n 30% sneller dan zijn voorganger. Daarbij worden de applicaties anders verpakt door de producent, waardoor ze 50% kleiner zijn en updates maar liefst 60% kleiner zijn. En dat zorgt uiteraard voor een flinke lading aan snelheid: applicaties open 50% sneller dan voorheen.

WWDC19: Apple komt met Dark Mode!

Maar het grote nieuws is misschien wel dat Apple eindelijk met Dark Mode komt. Fans en gebruikers van iOS roepen al jaren om de feature. De geruchten wisten ons al enige tijd te vertellen dat de functie gaat komen, maar nu is het eindelijk zover. Apple introduceert de donkere modus in iOS 13.

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19

De donkere versie van iOS is misschien wel de meest ingrijpende visuele upgrade die we sinds iOS 7 hebben gezien. Het gaat wel om een systeem-wijde Dark Mode. Het ziet er bijzonder strak uit. Zo ziet de Berichten applicatie er vanaf nu zo uit:

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19 blauw licht

Zo ziet de Photo Gallery eruit in de Dark Mode:

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19

En hieronder zien we hoe Notities er nu uitziet!

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19

Apple heeft op YouTube ook een video naar buiten gebracht over de Dark Mode. Deze is hieronder te checken:

Apple laat je “Swipen” op je toetsenbord

Ondanks het feit dat concurrenten als Samsung het al jaren aanbieden, is het op iPhones nu ook eindelijk mogelijk: swipen. Toetsenborden van derde partijen werden al enige tijd ondersteund voor de smartphones van Apple, maar nu maakt de producent uit Cupertino het standaard. Op deze manier is het makkelijker om snel te typen.

Herinneringen applicatie compleet vernieuwd

Het was al een tijdje tijd voor een flinke upgrade op het gebied van de Herinneringen applicatie. Iets dat Apple zelf ook gezien heeft, want de producent komt met een compleet vernieuwde versie van de app. Zo zijn filters als “Today”, “Scheduled”, “Flagged” en “All” toegevoegd. Het zorgt ervoor dat je makkelijk kan zien welke taken er vandaag zijn opgezet bijvoorbeeld of welke er zijn ingepland voor later deze week. Het zorgt ervoor dat de boel een stuk overzichtelijker is. Het systeem begrijpt, door middel van AI filters, beter wat jij nodig hebt op welk moment.

Gelukkig heeft Apple ook afscheid genomen van het papier-achtige uiterlijk die we sinds het begin van het besturingsysteem al onder ogen kregen.

WWDC 19 Apple iOS 13 Reminders

Ook Apple Mail, Notities en Safari verbeterd

Apple heeft ook op het gebied van Mail, Notities en Safari flink wat wijzigingen doorgevoerd. Apple Mail krijgt bijvoorbeeld een volledige nieuwe desktop-versie, die beter ondersteund wordt door de iOS versie. De notitie-applicatie is voorzien van een nieuwe manier om alle notities tegelijkertijd te bekijken, in een soort galerij achtige-variant. Op het gebied van Safari worden persoonlijke voorkeuren beter doorgevoerd.

WWDC19: Apple Maps volledig vernieuwd

Apple heeft ook besloten om Apple Maps volledig te vernieuwen. Dit heeft de producent gedaan door de applicatie helemaal opnieuw op te bouwen. Het resultaat is, volgens Apple, een goed werkende en indrukwekkende navigatie-applicatie. Daarbij is het ook mogelijk om straten te zien vanaf ooghoogte, wat wij allemaal natuurlijk kennen als Google Street view.

Apple tilt Privacy naar hoger niveau

Apple heeft de focus, geheel terecht, op privacy gelegd. Als er ergens veel over gesproken wordt, en veel om te doen is, de laatste tijd is het wel privacy. Wat dat betreft doet Apple exact wat het moet doen: het komt met “Sign In With Apple” en dat is simpelweg een manier om ten alle tijden in te loggen via de extra beveiligde servers van de producent. Je hoeft dus geen Google of Facebook meer te gebruiken. En eerlijk is eerlijk: daarmee zorg je ervoor dat je gegevens niet verkocht worden.

Het WWDC19 publiek werd voornamelijk verrast door het feit dat Apple een privé email-adressen per app worden aangemaakt om op een veilige manier te kunnen internetten. Zo hebben derde partijen niet allemaal je echte email-adres in handen.

Wanneer brengt Apple iOS 13 uit (en voor welke toestellen)

De update komt, ondanks het feit dat we nu al weten wat het te bieden heeft, pas in september dit jaar uit. Ontwikkelaars kunnen wel al aan de haal met een beta-versie om hun applicaties alvast volledig gereed te maken. Eind juli zullen gebruikers waarschijnlijk wel al aan de haal kunnen met een publieke beta.

iOS 13 komt niet alleen naar de iPhone XR, XS en XS Max. Ondersteuning voor het systeem komt ook naar de iPhone 6(S), SE, 7 (Plus) en 8(Plus). Ondersteuning voor iPad en iPod Touch wordt nog later aangekondigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WWDC19: Apple introduceert iOS 13 (inclusief Dark Mode!)
Sluiten