Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 jun 2020

WWDC20: alles wat Apple waarschijnlijk aankondigt op 22 juni

Apple’s WWDC is altijd een groots evenement. Dat is het altijd al geweest en dat zal het ook dit jaar weer zijn. San Jose is dit jaar misschien niet het epicentrum van het evenement, maar het internet is dat wel. De vraag is alleen: wat kunnen we verwachten tijdens deze bijzondere WWDC20?

In dit artikel spreken we onze verwachtingen uit. In de afgelopen maanden hebben veel geruchten en leaks het daglicht gezien. Tel dit op bij datgeen wat we weten van de afgelopen edities en we hebben, naar ons idee, een aardig beeld van wat we volgende week kunnen verwachten.

Zekerheid, dat zullen we officieel gezien volgende week pas hebben. Dit is slechts een verwachting, neem het dus wel met een korreltje zout.

WWDC20: nieuwe besturingssystemen

Tijdens WWDC20 onthult Apple een lading nieuwe versies van zijn besturingssystemen. We lichten ze voor je uit.

iOS 14 en iPadOS 14

De kans dat Apple tijdens WWDC20 iOS 14 en iPadOS 14 gaat onthullen is bijzonder groot. We verwachten een hoop nieuwe functionaliteiten, al zal er op het gebied van ontwerp weinig veranderingen zijn. Wel kunnen we enige aanpassingen verwachten op het gebied van het thuisscherm. Zo lijkt het erop dat Apple alle applicaties overzichtelijk in een lijst gaat zetten en gaat het aan de haal met widgets.

Benieuwd wat we tot nu toe allemaal weten over iOS 14? Bekijk dan hier ons handige overzicht!

CarKey voor iOS 14 (Screenshots: @dongbookpro / Montage : OMT)

macOS 10.16

Ondanks het feit dat we nog geen naam hebben voor de opvolger van macOS 10.15 Catalina, verwachten we die opvolger wel te zien. Er zijn een aantal geruchten over macOS 10.16 te vinden die voornamelijk verbeteringen in Catalyst laten zien. Daarbij melden ze ook dat we iOS-applicaties als Gezondheid en Activiteit kunnen verwachten op Mac.

watchOS 7

watchOS 7, het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch, ziet waarschijnlijk ook het daglicht. De onthulling zal gepaard gaan met aardig wat nieuwe functionaliteiten. Zo wordt er gesproken over de komst van een slaapmeter, een bloedzuurstofmeter en ondersteuning voor CarKey. Ook gaat er mogelijk wat gedaan worden aan de verbinding tussen de Apple Watch en de iPhone. Zo zou er met Kids Mode meer mogelijk zijn met de Apple Watches van je kinderen.

Net als voor iOS 14 hebben we de geruchten rondom watchOS 7 voor je op een rijtje gezet. Meer weten, lees dan zeker dit artikel!

tvOS 14

tvOS, het besturingssysteem voor Apple TV, heeft afgelopen tijd al veel verschillende functionaliteiten gekregen. De kans dat Apple zich met tvOS 14 voornamelijk richt op aanpassingen in de interface, is best wel groot.

Wat dat betreft verwachten we niet heel veel meer.

WWDC20: diensten

Wat betreft de diensten weten we eigenlijk niet echt wat we kunnen verwachten. De afgelopen jaren heeft Apple flink wat nieuwe diensten uit de grond gestampt. Denk aan Apple Arcade, Apple TV+ en Apple News+. Of daar dit jaar nog een nieuwe dienst bijkomt, dat weten we op dit moment nog niet. Er zijn in ieder geval geen geluiden over te horen.

Waar we wel geluiden over horen is de komst van een bundel. Welke diensten in deze bundel zitten en welke prijs daarmee gepaard zou gaan is niet bekend. Wel denken we dat, indien Apple daadwerkelijk plannen heeft op dit gebied, WWDC20 dé plek is om dit duidelijk te maken.

Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

WWDC20: nieuwe producten van Apple

Naast besturingssystemen en diensten verwachten we ook een aantal aankondigingen op het gebied van producten. Wat heeft Apple tijdens WWDC20 voor ons in petto?

Apple stapt over op ARM

Een van de grootste geruchten van WWDC20 is dat Apple de overstap naar een eigen ontworpen ARM processor aankondigt. Op dit moment gebruiken Macs de x86 processors van Intel, maar daar wil het bedrijf vanaf. Het is een gigantische stap voor het bedrijf. De laatste keer dat Apple tijdens WWDC zo’n aankondiging deed was in 2005. Toen kondigde het bedrijf de overstap van PowerPC naar Intel aan.

Verwacht overigens geen nieuwe producten met de eigen ARM-chip. Apple kondigt mogelijk alleen de overstap aan en brengt producten vanaf 2021 op de markt. Althans, dat zijn de verwachtingen.

Volledig nieuwe iMac

Ondanks het feit dat Apple geen ARM-gewapende producten op de markt brengt in 2020, kunnen we wel een nieuwe iMac verwachten dit jaar. Althans, dat is wat de geruchten ons vertellen. De afgelopen tijd suggereren steeds meer verhalen dat Apple tijdens WWDC20 een nieuwe iMac aankondigt met een nieuw ontwerp.

Dit ontwerp moet gebaseerd zijn op dat van het Pro Display XDR of de iPad Pro. Het houdt in dat je dunnere schermranden hebt en dat de iMac strakker is afgewerkt. De hoeken en zijkanten zullen er wat dat betreft hetzelfde uitzien als eerder benoemde producten.

Nieuwe iPad Air en iPad mini

Naast de komst van een nieuwe iMac, kunnen we tijdens WWDC20 ook nieuwe iPad-modellen verwachten.

Er staat een iPad Air op het programma dat voorzien is van een iPad Pro-ontwerp en er wordt gesproken over een iPad mini met een scherm dat groter is dan 8-inch. Daar moet overigens wel een flinke korrel zout overheen.

Op dit moment is de verwachting er dat deze iPad-modellen in de tweede helft van 2020 het daglicht zien. Dat is alleen nog niet zeker. Mocht dat namelijk niet het geval zijn, dan kunnen we tijdens WWDC20 een aankondiging verwachten. Verschijnen deze modellen daadwerkelijk in de tweede helft van dit jaar, hou dan rekening met een onthulling in september of oktober.

De mini (Afbeelding: Apple)

Nieuwe Apple TV

Ook de Apple TV krijgt mogelijk een upgrade. Tijdens WWDC20 zal de opvolger van de huidige Apple TV 4K te zien zijn. Een opvolger die voorzien is van een A12X of A12Z processor en 64GB of 128GB aan opslagcapaciteit. Qua ontwerp worden er niet veel veranderingen verwacht.

AirPods Studio

Apple werkt naar alle waarschijnlijkheid aan een over-ear koptelefoon. In de wandelgangen gaat de koptelefoon door onder de naam AirPods Studio. De hoofdtelefoon is mogelijk voorzien van noise-cancellation, uitstekende geluidskwaliteit en een strak ontwerp.

Tijdens WWDC20 zouden we de headphones zomaar eens onder ogen kunnen krijgen.

AirTags

Er wordt al tijden gesproken over de AirTags. Het zou gaan om Tile-achtige trackers waarmee jij je spullen in de gaten houdt. Het bewijs voor de AirTags zijn er al tijden, maar een officiële onthulling bleef tot nu toe uit.

Zien we de AirTags tijdens WWDC20?

HomePod mini of HomePod 2

De HomePod is inmiddels een paar jaar oud. Qua hardware zit het wel goed met de slimme speaker, maar qua software valt er hier en daar nog wat te winnen. We horen al tijden geluiden dat Apple de hardware goedkoper moet maken en de software slimmer. Het gerucht gaat dat dit precies is wat Cupertino doet.

Het is nog niet duidelijk of de slimme speaker de naam HomePod mini of HomePod 2 krijgt. Misschien krijgen we dat antwoord tijdens WWDC20 wel.

WWDC20 in een notendop

Aanstaande maandag trapt Apple WWDC20 af met een keynote. Vanaf 19:00 uur kunnen we de livestream volgen en weten we ook of bovenstaande klopt. Wij van OneMoreThing zijn de hele week aanwezig bij de digitale variant van WWDC20. Dat houdt in dat we niet alleen dezelfde livestream volgen als jullie, maar ook aanwezig zullen zijn bij verschillende sessies.

Hou de website volgende week dus goed in de gaten!

Alles lezen over WWDC20? Check dan onze toegewijde pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WWDC20: alles wat Apple waarschijnlijk aankondigt op 22 juni
Sluiten