Jelle van Es
Jelle van Es Games 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Xbox koopt Bethesda: Fallout en Skyrim eigendom van Microsoft

Redelijk vanuit het niets komt er groot nieuws in de wereld van games. Microsoft heeft namelijk weten het bedrijf Zenimax over te hebben genomen. En dat is het moederbedrijf van Bethesda, de uitgever die je kent van games als Skyrim, Wolfenstein en Fallout.

Betekent dit dat straks alle nieuwe games van Bethesda op de Xbox Series X en de pc gaan verschijnen? Dat is op dit moment nog niet duidelijk, maar de kans is wel redelijk groot dat de games op die platformen een streepje voor gaan krijgen.

Bethesda eigendom van Microsoft

Op hun eigen blog heeft Microsoft laten weten dat het het bedrijf heeft overgenomen. Met de overname vallen studios zoals Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog en Roundhouse Studios nu onder de vlag van Microsoft. Er zouden zo’n 2.300 werknemers wereldwijd werken aan de verschillende games en services van de uitgever. Op het blog zelf wordt voor de rest niet heel erg veel informatie gegeven, maar op Twitter maakt Jason Schreier wat informatie bekend over de overname.

Microsoft Bethesda
Dit valt nu onder Microsoft (Afbeelding: Microsoft)

Zo zou er 7,5 miljard dollar zijn betaald voor het bedrijf, wat drie keer zoveel is dan dat ze een paar jaar geleden betaalden voor Mojang, de studio achter Minecraft. Eerder werd al duidelijk dat Bethesda twee games tijdelijk exclusief zou gaan uitbrengen op de PlayStation 5. Het zou gaan om Deathloop en Ghostwire: Tokyo. Of dit nog altijd doorgaat is nog maar de vraag. En als dat gebeurt, dan heb je dus de gekke situatie dat Microsoft een game tijdelijk exclusief uitgeeft op de PlayStation 5. Tegelijkertijd is Microsoft ook wel een bedrijf dat naar het bredere plaatje kijkt en het mij niet echt zal verbazen als dit verhaal doorgaat.

De toekomst

Maar of we in de toekomst ook The Elder Scrolls 6 en de nieuwe grote game Starfield op de PlayStation 5 kunnen gaan spelen, dat is nog even afwachten. Ook weten we nog niet in hoeverre de studios onafhankelijk werken, of dat ze uiteindelijk opgeslokt gaan worden door Microsoft. Wat we wel weten, is dat dit de grootste overname ooit is in de wereld van games.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Xbox koopt Bethesda: Fallout en Skyrim eigendom van Microsoft
Sluiten