Jelle van Es
Jelle van Es Games 2 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Xbox Game Pass: gamen in de cloud via een OnePlus 8 Pro is top

De Xbox Game Pass is op dit moment al één van de beste deals die je in de wereld van games kunt scoren. Met een Xbox One of straks een Xbox Series X in bezit krijg je voor een vast bedrag per maand toegang tot een enorme bibliotheek aan games. En sinds een tijdje heeft de service een nieuwe functie er bij gekregen. Daarmee is het mogelijk om games vanuit de cloud te streamen naar je smartphone. In mijn geval ging ik aan de slag met de OnePlus 8 Pro met de nieuwe service.

Momenteel werkt het stream van je Xbox-games uit de Cloud enkel wanneer je gebruik maakt van een Android-toestel. Voor iPhones is nog geen oplossing dankzij het feit dat Apple moeilijk doet. Daarnaast hoef je dus geen Xbox One te hebben. Je streamt het puur vanuit de Cloud en bent daardoor wel beperkt tot de games die op de Xbox Game Pass zitten. Daar zitten de games bij die Microsoft zelf uitgeeft, dus in de praktijk heb je de meest interessante game tot je beschikbaar. Maar een potje FIFA 21 is op dit moment niet mogelijk om te spelen op een smartphone als de OnePlus 8 Pro. Dit zijn de punten die me tijdens het spelen zijn opgevallen.

Zeer makkelijk te koppelen met de Xbox Game Pass

Wanneer je met een smartphone als de OnePlus 8 Pro aan de slag wilt gaan met de Xbox Game Pass, dan heb je dat eigenlijk redelijk snel voor elkaar. Je haalt de Xbox App van de store, logt in met je Microsoft-account en kiest vervolgens welke game je wilt streamen. En wanneer je er dan één hebt gekozen, dan wacht je een paar seconden voordat de stream is opgezet en boem: je kunt er mee aan de slag. Mocht je al eerder de game hebben gespeeld, dan gaat je savefile automatisch mee en kun je lekker losgaan.

Doorgaan waar je gebleven was (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Het voordeel van Wifi 6 op de OnePlus 8 Pro

In een preview-proces heb ik al eens eerder gebruik gemaakt van de Xbox Game Pass op een smartphone. Maar dat was destijds een redelijk nieuw model van Samsung. En daar was ik niet heel erg enthousiast over. Deze keer was het anders. Enerzijds komt dat omdat de service nu is uitgebracht. Hoewel het nog in de beta-fase zit, werkt het beter dan in de alpha-fase. Maar belangrijker is dat de OnePlus 8 Pro waar ik gebruik van heb gemaakt beschikt over Wifi 6. En daar heb ik ook een router van staan, waardoor ik een snelle en stabiele verbinding had. Daarmee is het ook echt mogelijk om een game goed te streamen zonder dat het hapert of er minder goed uit ziet.

Forza Horizon 4 draait soepel (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Een clip voor op je Xbox One-controller is een must voor spelen op een OnePlus 8 Pro

Inmiddels is het zo dat er een aantal games zijn die op de Xbox Game Pass zitten een touchscreen ondersteunen. Op die manier zijn games als Streets of Rage 4 en Tell Me Why redelijk goed te spelen. Toch wil je voor de meeste games gebruik maken van een Xbox One-controller. Met bluetooth sluit je die makkelijk aan. Om goed te kunnen gamen, is het wat mij betreft handig om gebruik te maken van een clip. Deze bevestig je makkelijk op je controller en schuif je vervolgens je OnePlus 8 Pro in. Op die manier is je controller en het scherm één geworden en kun je lekker losgaan. Een clip als deze kost een paar euro. Uiteraard is het ook mogelijk om van een ander accessoire gebruik te maken, maar dan gaan de kosten vaak wel omhoog.

Zo gamet het lekker (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Genoeg games op de Xbox Game Pass

De Xbox Game Pass kent lekker veel games. De belangrijkste titels bestaan uit de exclusieve games die Microsoft zelf uitbrengt. Denk daarbij aan titels als Crackdown 3, Forza Horizon 4, Forza Motorsport 7, Gears 5, Halo 5, de twee Halo Wars-games, The Master Chief Collection, de twee Ori-games, Sea of Thieves en State of Decay 2. Maar buiten die games heb je ook nog een hoop andere titels die de moeite waard zijn, waardoor je een heerlijk totaal pakket krijgt. Heerlijk om op de Xbox One te spelen, maar als je even een kwartiertje tijdens de rust van een voetbalwedstrijd, een half uur in bed voor het slapen gaan of op elk ander moment wilt spelen, dan is deze oplossing met de smartphone echt heel erg goed.

Xbox Game Pass OnePlus 8 Pro
De keuze is reuze (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Niet elke titel speelt even lekker

De OnePlus 8 Pro is een smartphone met een groot scherm, maar toch is het een beperking ten op zichte van een grote televisie waar je normaal gesproken je Xbox Game Pass-titels op speelt. Daardoor is het niet heel erg fijn om een actieve shooter te spelen, hoewel een game als Halo: The Master Chief Collection er wel goed op werkt. Het is lastig om op een relatief klein scherm bepaalde details af te lezen. Je doet er beter aan om games te spelen die iets minder om details draaien. Een game als Forza Horizon 4 of Wasteland 3 werkten er in elk geval goed op.

Details in Halo soms wat lastig (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Xbox Game Pass is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Xbox Game Pass: gamen in de cloud via een OnePlus 8 Pro is top
Sluiten