Xbox One X Review – Voor de gamer met een flink budget

Vanaf 7 november ligt hij in de winkel: de Xbox One X, het nieuwe paradepaardje van Microsoft. Zo’n twee jaar geleden werd de console onder de naam Project Scorpion onthuld en zou hij de consolegaming markt een boost geven, waardoor het verschil tussen pc-gaming en console-gaming zou verdwijnen. Als de meest krachtige spelcomputer ooit, probeert Microsoft de fanatieke gamer over de streep te trekken.

En eerlijk is eerlijk, het is een krachtige console. Met termen als 12GB GDDR 5 Ram, een 6 Teraflop CPU en een Custom 8-core AMD CPU die op 2,3 Ghz draait is het op papier een verbetering ten opzichte van de Xbox One S enerzijds en de PlayStation 4 Pro anderzijds. Het is de console die het mogelijk moet maken om games native op een 4K-resolutie te laten draaien. Echter heb je daarbij wel gelijk twee haken en ogen. Ten eerste zijn er op dit moment nog niet al te veel games die dat volledig ondersteunen. En ten tweede heb je een tv nodig die al die toeters en bellen aan kan.

De Xbox One X

De Xbox One X heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee een prijzige spelcomputer. De One S kun je vaak voor de helft krijgen, en dan krijg je er waarschijnlijk ook nog wel een game bij. Daar tegenover staat dat je met de standaard 1 TB harde schijf wel wat meer games op je console kunt zetten en minder snel dingen hoeft te verwijderen. Bovenop dit prijskaartje heb je eigenlijk een 4K tv nodig.

Een Xbox One X met een Full HD televisie is wat mij betreft een combinatie die je weinig voordeel geeft. Echter, die tv’s zijn niet al te goedkoop. Ikzelf heb vlak voor de Xbox One X een budget 4K-tv van 55-inch gehaald. Met zijn 699 euro is hij betaalbaar en is het een mooie upgrade ten opzichte van mijn 40-inch Full HD-tv, maar bij het installeren van de Xbox One X merk je wel dat die tv niet alle toeters en bellen aan kan. Met name dingen als HDR 10 zijn weggelegd voor tv’s die al snel over de 1000 euro gaan. Met 1500 euro aan investering zit je dan al in het gebied waar je een hele dikke gaming pc voor kunt scoren. Alleen als je al zo’n tv in huis hebt staan, is het wat mij betreft waard om ook de Xbox One X te halen.

Want eerlijk is eerlijk, het is een fijne console. Hij is qua grootte vergelijkbaar met de One S, maar voelt wel een stuk zwaarder aan. Daarnaast blijft de console opvallend koel en is hij stil. De dagen van brommende spelcomputers liggen al een tijdje achter ons, maar ik was bang dat met meer kracht het volume van de console ook omhoog zou gaan, maar dat is gelukkig niet het geval. Het is echt een stille krachtpatser.

Nog even wachten

Dan de games zelf. Ja, deze zien er mooier uit, maar het is momenteel nog geen wereld van verschil. Er zijn nog niet heel veel games die je op native 4K-resolutie kunt spelen. Op moment van schrijven moet er op de lancering op 7 november een patch uitkomen waarbij games als Assassin’s Creed Origins en Shadow of War moeten gaan profiteren van de nieuwe krachtbron en hebben we momenteel voornamelijk naar Gears of War 4 gekeken om te zien hoe het verschil is.

Het verschil is zeker te zien, maar de stap is uiteraard een stuk kleiner van toen je bij de Xbox 360 overstapte van je standaard tv naar je HD tv. Ook bij games die de 4K-resolutie niet ondersteunen, is het goed om te constateren dat zij ook van de extra kracht profiteren. Games worden redelijk makkelijk opgeschaald, zonder dat er kwaliteitsverlies is te merken.

Xbox One X

De grote vraag is nu voor wie het geschikt is. Ik zou zelf niet snel een console gaan upgraden als je oude Xbox One het nog goed doet. Daarvoor is de prijs van de Xbox One X momenteel iets te hoog en zijn er nou niet veel games die er momenteel optimaal gebruik van maken. Nee, de Xbox One X is meer voor hen die de Xbox One tot nu toe genegeerd hebben, een dikke gaming setup in huis hebben staan en nu daar optimaal gebruik van willen maken. Voor hen is het een prachtige instapper en zijn er een groot aantal exclusieve titels die echt de moeite waard zijn en die ook snel gebruik gaan maken van deze extra kracht. Wil je meer gaming van ons lezen? Bezoek dan zeker onze speciale gamingpagina.

Reageer op artikel:
Xbox One X Review – Voor de gamer met een flink budget
Sluiten