Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 jun 2017

Xbox One vs Xbox One S vs Xbox One X: dit zijn de verschillen

Microsoft heeft de Xbox One X onthuld, een extra krachtige spelcomputer. Maar wat zijn de verschillen met de Xbox One en Xbox One S? We helpen je met de lastige keuze in deze WANT Guide.

Xbox One vs Xbox One S vs Xbox One X

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe Xbox te gaan kopen? Microsoft heeft de keuze nog pittiger gemaakt met de onthulling van de Xbox One X.

Xbox One games
De Xbox One X en Xbox One S

Maar wat zijn de verschillen met de normale Xbox One S, en wat kan de Xbox One nog aan? We nemen de belangrijkste verschillen met je door, zodat je precies weet welke console het beste bij jou past.

Compacter

Microsoft onthulde met de Xbox One S een opvallende console. Het compacte doosje is veertig procent kleiner dan de originele Xbox One, maar presteert tien procent beter.

Bovendien kan de Xbox One S rechtop gezet worden, in tegenstelling tot de originele Xbox One. Ook heb je geen last meer van een lomp extern stekkerblok. Die zit nu in de console.

De Xbox One X gaat daar nog een stap verder in. De nieuwe spelcomputer van Microsoft is nog compacter dan de Xbox One S. Nog steeds heb je geen extern stekkerblok en kan de console rechtop gezet worden.

Verder is het enige grote verschil qua uiterlijk dat de disc drive nu in het midden zit. Het grootste verschil tussen de Xbox One S en Xbox One X? De grafische pracht en praal.

Xbox One X

Graphics

Bij spelcomputers zijn de graphics zeer belangrijk. Dat is vaak de grootste reden om een nieuwe console aan te schaffen: je wil mooiere spellen spelen.

Dan ben je bij bij de Xbox One S en Xbox One X aan het juiste adres. In tegenstelling tot de originele Xbox One kunnen de twee nieuwe opties van Microsoft allebei 4K en HDR aan.

Xbox One X

Ze gaan er echter wel anders mee om. De Xbox One S rekt het beeld vier keer op om zo alles uit je 4K-televisie te halen. De compacte console ondersteunt dus geen native 4K en ook de HDR-ondersteuning blijft beperkt.  Een mooie middenweg, maar bij de echte grafische pracht en praal moet je bij de Xbox One X zijn.

De Xbox One X ondersteunt native 4K. Beelden worden dus niet opgerekt, maar in alle scherpte getoond zoals de makers het bedoeld hebben. Ook kan de nieuwe console een hogere framerate aan, waardoor alles er net at soepeler uitziet.

Prestaties

Je games gaan er dus goed uitzien, maar je wil natuurlijk vooral dat je spelcomputer zelfs de zwaarste games aan kan. Dan ben je bij de Xbox One X helemaal aan het juiste adres.

Xbox One X

De Xbox One S is dus slechts tien procent krachtiger dan zijn voorganger, de Xbox One. De Xbox One X doet daar nog een schepje bovenop. De processor van de nieuwe console is dertig procent krachtiger dan de originele Xbox One. De GPU presteert zelfs 4,6 keer beter.

Daardoor kan de spelcomputer spelletjes als Forza Motorsport aan met zestig frames per seconde, zelfs in een 4K-resolutie. Het ligt aan ontwikkelaars of elk spel het uiterste uit de hardware gaat halen, maar het resultaat bemerk je direct.

Ook heeft de nieuwe console maar liefst 12GB aan werkgeheugen. Dat is 4GB meer dan de Xbox One en Xbox One S. Het beschikbare werkgeheugen is ook nog eens van een sneller type. Ook hier geldt: je gaat het vooral qua graphics merken.

Maar welke moet ik dan kiezen?

Qua ports en ondersteuning van spellen is de Xbox One X  identiek aan de Xbox One S. Oftewel: het draait allemaal om de graphics en rekenkracht.

We hebben het de hele tijd over 4K, maar lang niet iedereen heeft een 4K-televisie. Toch zul je dan alsnog profiteren van de extra kracht van de Xbox One X.

De originele Xbox One

De framerate blijft namelijk een stuk hoger liggen, waardoor je games soepeler weergeven worden. Bovendien worden games sneller geladen en zullen de laadtijden binnen games korter zijn.

Toch wordt het argument voor de Xbox One X dan al meteen een stuk zwakker. Ja, de nieuwe console zal langer meegaan, zeker als je in de toekomst een 4K-televisie gaat aanschaffen.

De Xbox One S

Maar is er nog zoveel toekomst binnen deze console-cyclus? Over een paar jaar staat waarschijnlijk een nieuwe generatie voor de deur. Bovendien blijft elke Xbox One elke game ondersteunen. Alleen qua graphics ga je er echt op vooruit.

Prijs en beschikbaarheid

Met de Xbox One X haal je dus extra mooie graphics en prestaties in huis. We zouden normaliter dan ook iedereen de nieuwe spelcomputer aanbevelen, in plaats van de Xbox One S.

De prijs van de Xbox One gooit roet in het eten

De prijs van de Xbox One X gooit echter roet in het eten. Voor rond de driehonderd euro kun je al een Xbox One S bemachtigen. De Xbox One is nog steeds beschikbaar en kun je al voor tweehonderd euro oppikken.

De Xbox One X is vanaf 7 november beschikbaar in Nederland, en zal 499 euro gaan kosten. Zijn die mooiere beelden je tweehonderd euro extra waard als de Xbox One S exact dezelfde games aankan? Als je een 4K-televisie hebt misschien wel, maar anders zouden wij toch echt voor de Xbox One S kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Xbox One vs Xbox One S vs Xbox One X: dit zijn de verschillen
Sluiten