Jelle van Es
Jelle van Es Games 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Xbox Series X komt met vernieuwing op het audio-gebied

Dit najaar kunnen we als het goed is aan de slag met nieuwe spelcomputers als de Xbox Series X en de PlayStation 5. Waar de laatstgenoemde nog redelijk in nevelen wordt verscholen, daar is Microsoft een stuk opener over hun spelcomputer.

We hebben inmiddels al gezien hoe de Xbox Series X er uit ziet, bekijk hem hier maar eens goed, maar qua hardware en mogelijkheden weten we eigenlijk nog niet heel erg veel. Op de aankomende GDC, de Game Developers Conference, in San Francisco kan daar wel eens verandering in komen.

Het grote audio-geheim van de Xbox Series X

Tijdens dat evenement gaat Microsoft een panel houden met de titel ‘Building Audio Gateways Into Immersive Worlds With Spatial Sound’. Tijdens deze panel vertellen de audio designers van Borderlands 3 en Gears of War 5 over hun ervaringen met het samenwerken tussen Microsoft, Dolby en diverse derde partijen. Zij zouden volgens de beschrijving van het panel hebben gezorgd voor een revolutie op het gebied van spatial sound met een koptelefoon. Hierdoor hoor je met elke koptelefoon beter waar de geluiden vandaan komen. Maar belangrijker: de beschrijving van de panel wordt afgesloten met de kanttekening hoe de hardware-acceleration van toekomstige spelcomputers, zoals de Xbox Series X, hier een grotere rol in gaan spelen.

Dat zou dus betekenen dat de kracht van de Xbox Series X een effect kan hebben op het gebruik van spatial sound. Daardoor kan de beleving van de game nog meer cinematisch gaan worden. Sowieso is geluid bij Microsoft belangrijk. Met de Xbox One X introduceerde het bedrijf bijvoorbeeld de ondersteuning van Dolby Atmos voor de spelcomputer, waardoor games nog beter tot hun recht komen.

Overigens vond ik persoonlijk de manier van spatial audio in Borderlands 3, zoals hierboven wordt getoond, niet heel erg goed. Met een koptelefoon op moet je echt goed voor een personage gaan staan. Het horen van de stem van een personage in een enkel oor omdat ze bijvoorbeeld rechts van jou staat, is nogal irritant. Wat dat betreft is er nog wel wat werk aan de winkel voor de Xbox Series X.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Xbox Series X komt met vernieuwing op het audio-gebied
Sluiten