Xcode 12 en meer: Apple geeft ontwikkelaars meer tools en mogelijkheden

Maandagavond Nederlandse tijd is WWDC20 van start gegaan. En dat betekent dat ontwikkelaars mogen uitkijken naar Xcode 12 en meer tools. De week staat in het teken van developers. Zij krijgen namelijk veel meer speelruimte van Apple in de vorm van tools en verschillende frameworks.

Als gebruikers van Apple-producten is het natuurlijk fijn om te weten wat we straks kunnen verwachten van iOS 14, iPadOS 14 en de nieuwste versie van macOS. Maar ontwikkelaars kijken vooral uit naar wat er achter de schermen precies verandert. Dat zijn onder meer de volgende aspecten.

Xcode 12 en meer voor ontwikkelaars

Zo mag je onder meer App Clips verwachten. Een App Clip is een klein deel van de ervaring van een app, die meteen beschikbaar is voor een gebruiker. Ze horen bij een bepaald product of bedrijf en kunnen snel worden geladen voor een specifiek doel, zoals een scooter huren, een kop koffie kopen of parkeergeld betalen. Je gebruikt ze door een speciale code te scannen, via NFC-tags en QR-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari. Android biedt al een tijdje een soortgelijke functie aan die goed in de smaak valt. Dus het is goed om te zien dat Apple hier nu ook iets mee doet.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

De widget is straks ook op je thuisscherm te plaatsen (net als op Android). Zo kun je veel informatie in één oogopslag zien. Je kunt ook een Smart Stack aan widgets selecteren. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van factoren als tijd, locatie of activiteit.

De ontwikkelaarstool Xcode heeft een update gekregen in de vorm van Xcode 12. Het gaat om een redesign die meegaat met de designtaal van macOS Big Sur. Er zijn nieuwe tabs voor documenten waarmee je sneller kunt werken. Lettertypen volgen nu de richtlijnen vanuit het besturingssysteem of kunnen los worden ingesteld als klein, medium of groot. Xcode 12 zal bovendien voortaan standaard macOS Universal-apps publiceren, zodat je zeker weet dat je app straks ook werkt op de nieuwe laptops en computers van Apple. Hier vind je de eerste bèta.

Er is ook een nieuwe StoreKit-tool waarmee je het afsluiten van abonnementen, het maken van digitale aankopen en het teruggeven van geld kunt simuleren en dus weet hoe dat werkt in je app.

Safari voor de Mac ondersteunt nu de api WebExtensions. Chrome, FireFox en Edge doen dat ook al. Daardoor wordt het ontwikkelen en distribueren van extensies gemakkelijker dan ooit.

De Apple Store ondersteuning nu Delen met gezin als het gaat om abonnementen en digitale aankopen, de HomePod ondersteunt andere muziekstreamingdiensten en gebruikers kunnen zelf een andere e-mailapp of browser instellen op iOS 14. Ook kun je als ontwikkelaar voortaan meer inzicht geven in de manier waarop je met de privacy van gebruikers omgaat. Verder is het mogelijk dat je met Apple in discussie gaat om enkele richtlijnen. Dat is waarschijnlijk een rimpeleffect omtrent het recente nieuws van de Hey Email-app,

Reageer op artikel:
Xcode 12 en meer: Apple geeft ontwikkelaars meer tools en mogelijkheden
Sluiten