[REVIEW] Xiaomi Redmi Note 8 Pro: grote camera, kleine prijs

Smartphones Dominick Vietor 30 nov 2019
Leestijd: 7 minuten

Topspecificaties voor een bodemprijs. Dat is waar de Redmi-lijn van Xiaomi om bekend staat. Die eigenschappen maakten de Xiaomi Redmi Note 7 tot een van de beste budgetsmartphones van het afgelopen jaar; inmiddels is het tijd voor een opvolger. Is de Xiaomi Redmi Note 8 Pro net zo goed als zijn voorganger? WANT zoekt het uit in deze review.

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro mag dan wel een budgetsmartphone zijn; hij heeft toch een bijzondere primeur op zijn naam staan. Het is namelijk de eerste smartphone in Nederland met een 64-megapixelcamera. Ik kan je alvast vertellen dat dat niet zo spannend is als het klinkt, maar ook dat de Redmi Note 8 Pro voor zijn prijs erg goede foto’s maakt. Daarover later meer.

Los van die camera zijn de specificaties van deze smartphone voor de €240 die hij kost ook erg goed. Hij heeft een moderne 2GHz-octacoreprocessor, 6GB werkgeheugen, een 6,5″ full HD+ scherm en een 45000mAh-accu. Op papier is de Redmi Note 8 Pro eigenlijk een regelrechte topper voor zijn prijs. In de praktijk is zijn voorsprong minder duidelijk, maar komt hij nog steeds goed uit de verf. Daarover lees je alles in deze review.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview van de Redmi Note 8 Pro hieronder. De geschreven review gaat verder onder de video.

Kleurrijk modern ontwerp

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro ziet eruit zoals zo’n beetje iedere middenklassesmartphone op het moment. Dat wil zeggen: hij heeft een groot scherm met en druppelnotch aan de voorkant, een glanzende achterkant en hoogglans randen. De versie die ik heb is de vrij saaie zwarte variant, maar hij is er ook in opvallend groen of parelmoerwit.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Leuke extra’s zijn de notificatieled die in de druppelnotch verwerkt zit en de bescherming tegen water. De Redmi Note 8 Pro is niet officieel waterdicht, maar heeft wel een waterafstotende coating en een rubberen seal bij de sim-ingang gekregen. Daarmee heeft ‘ie een streepje voor tegenover veel andere middenklassers.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review notch
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Redmi Note 8 Pro heeft verder NFC ingebouwd zitten. Dat is op zich niet erg bijzonder, maar voor Xiaomi nieuw. Het is fijn dat de Chinese fabrikant eindelijk ook om is en je met de Redmi Note 8 Pro contactloos kunt betalen. Ook fijn: het toestel heeft een erg snelle vingerafdrukscanner op de achterkant en een audiojack onderop. Bovenop zit een infraroodblaster zodat je het toestel ook als afstandsbediening kunt gebruiken.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review scherm
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het 6,5-inch scherm is een vrij doorsnee paneel voor een middenklasser. Het is geen oledscherm, maar de kleuren zijn best mooi en levendig en de witbalans is goed. Leuk is dat je naast de inmiddels gebruikelijke nachtmodus (of leesmodus, zoals Xiaomi hem noemt) ook kunt kiezen om ‘s avonds de kleuren van de interface om te wisselen. Dan worden alle achtergronden zwart en dat is prettiger voor ogen.

Krachtige hardware, goede performance

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro heeft erg snelle hardware voor zijn prijs. De achtkernige MediaTek Helio G90T behoort tot de beste chips die je in deze klasse kunt vinden en ook het werkgeheugen van 6GB is niet verkeerd. Bovendien heeft de Redmi Note 8 Pro een hittepijp om warmte af te voeren tijdens zware taken.

Al met al zorgt het ervoor dat het toestel – voor zijn prijsklasse – erg geschikt is om mee te gamen of andere zware taken mee te doen. Ook voelt hij in het dagelijks gebruik snel, hoewel dat wel zijn grenzen kent. De stabiliteit van de software is namelijk niet je-van-het waardoor het toestel nog weleens blijft hangen. Het is niet super storend, maar zorgt er wel voor dat de gebruikservaring met de Redmi Note 8 Pro niet zo snel is als je op basis van de specs misschien zou verwachten.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Wel erg sterk is de batterij. Die heeft een capaciteit van 4500mAh en presteert zo goed als je op basis van dat getal zou verwachten. De Xiaomi Redmi Note 8 Pro komt met gemak de dag door en houdt daarbij nog heel wat marge over. Hij kan snelladen met 18 watt. Erg snel is dat niet, maar gezien de prijs en de uitstekende batterijprestaties wil ik dat wel door de vingers zien.

MIUI blijft zwakte

Toen hij uitkwam draaide de Redmi Note 8 op MIUI 10; inmiddels is dat MIUI 11. Ik moet zeggen dat dat een fijne vooruitgang is. De interface ziet er nu over het algemeen mooi en rustig uit, je wordt niet meer met advertenties om je oren gegooid en functioneel is het allemaal netjes in orde.

Toch blijft de software een zwakte van de Redmi Note 8 Pro. Dat begint al bij het feit dat hij nog op Android 9 draait. Je zou zeggen dat een grote MIUI-update een mooi moment is om ook de Androidversie te moderniseren, maar helaas. Erg veel informatie over updates naar de nieuwe Androidversie is er ook niet: Xiaomi communiceert alleen planningen van de MIUI 11-update van zijn smartphones.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review screenshot MIUI
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Bovendien: hoewel MIUI 11 een stuk beter is dan MIUI 10, valt er nog steeds het nodige op aan te merken. Er is bijvoorbeeld net wat teveel bloatware voorgeïnstalleerd (denk aan Aliexpress) en er is geen hoofdmenu aanwezig. Daarnaast is de naamgeving en indeling van de instellingen nogal onoverzichtelijk. Je kunt bijvoorbeeld de navigatiebalk vervangen door bedieningsgebaren, maar daarvoor moet je zoeken onder aanvullende instellingen en dan volledige schermweergave.

Mocht je op zoek zijn naar uitgebreide telefoonbeheeropties, die zijn er. Via de telefoonbeheer-app kun je bijvoorbeeld de batterijstatus checken, ongebruikte gegevens opruimen, een beveiligingsscan doen en zelfs een speedtest doen. Je moet alleen maar net bedenken dat allemaal binnen de app ‘beveiliging’ valt. Tsja…

Camera maakt soms indruk

Achterop de Redmi Note 8 Pro prijken vier camera’s: een 64-megapixel hoofdsensor, een 8-megapixel groothoeksensor, een 2-megapixel macrocamera en een 2-megapixel dieptesensor. Die laatste kun je vergeten: die maakt de portretmodus marginaal beter maar het is niet noemenswaardig. De macrocamera is een geinig toevoeging die je wat extra creatieve mogelijkheden geeft, maar de kwaliteit is zo slecht dat je er zelden echt een bruikbare foto uit zult krijgen.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Die flexibiliteit gaat verder bij de andere camera’s. De groothoekcamera is kwalitatief okay, niet veel meer dan dat. Maar het is wel een fijne toevoeging die zorgt dat je landschappen, gebouwen en groepen makkelijker op beeld kunt krijgen. In de viewfinder zit bovendien een 2x zoom-knopje. Niet omdat het toestel een zoomcamera heeft, maar omdat de grote 64-megapixelsensor voldoende ruimte geeft om me weinig kwaliteitsverlies in te zoomen. Handig!

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De hoofdcamera steekt – in de juiste situaties – duidelijk boven zijn prijsklasse uit. Dat heeft alles te maken met de hoge 64-megapixel resolutie. Standaard voegt de Redmi Note 8 Pro vier pixels samen om tot een 16-megapixelfoto te komen. Wil je echt het maximale aan detail vastleggen? Dan is het ook mogelijk om een 64-megapixelfoto te maken, waar je erg veel op ziet en die je veel flexibiliteit biedt om later bij te snijden.

Zolang de lichtomstandigheden goed zijn levert dat indrukwekkende resultaten op. Check bijvoorbeeld de onderstaande 64-megapixelfoto met een kleine uitsnede van het volle beeldformaat. Zeker voor een budgetsmartphone is het indrukwekkend hoeveel detail de Redmi Note 8 Pro vastlegt.

Redmi Note 8 Pro HiRes foto zoom
Een 64-megapixel foto met ingezoomde uitsnede Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ook als je hem ‘normaal’ gebruikt in 16-megapixelmodus maakt de Redmi Note 8 Pro plaatjes die detailrijk en over het algemeen mooi van kleur zijn. Dat geldt ook bij schemering zolang het onderwerp van je foto stilstaat. Als het donker wordt gaat de camera helaas onderuit. Dan merk je dat de kleine pixeltjes maar weinig licht binnenkrijgen, waardoor veel ruis en bewegingsonscherpte optreedt. De nachtmodus helpt wat, maar kan het toestel niet redden. Daar merk je echt dat de Redmi Note 8 Pro een budgetsmartphone is.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review conclusie

Dat de Xiaomi Redmi Note 8 een uitstekend toestel is voor zijn prijs, staat buiten kijf. Op papier is het een echte winnaar en in de praktijk weet hij dat beeld grotendeels vast te houden. Uitblinkers zijn zijn snelle hardware, goede batterij en indrukwekkende camera.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro review voorkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Toen ik begon met het testen van de Redmi Note 8 Pro was ik niet erg te spreken over de software, maar met de update naar MIUI 11 heeft Xiaomi een hoop goedgemaakt. De software is zeker nog steeds niet mijn favoriet, maar behalve wat bloatware en een onoverzichtelijke indeling zijn er ook niet echt problemen meer. Twee andere kleine nadelen zijn dat de Redmi Note 8 Pro niet helemaal stabiel presteert en dat de camera bij slecht licht onderuit gaat. Dat zijn gezien de prijs van de smartphone echter kleine puntjes die in deze klasse vaker voorkomen.

Kortom: ben je niet vies van Androidsoftware die stevig aangepast is en wil je een goedkope smartphone met een dijk van een batterij en camera? Dan is de Xiaomi Redmi Note 8 Pro een uitstekende keuze voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen