Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 17 jun 2020

Xiaomi Redmi Note 9 Pro: 5 redenen waarom je hem (niet) moet kopen

Xiaomi weet al jaren vriend en vijand te verbazen met de Redmi Note serie. Het is dan ook zeker geen verrassing dat het bedrijf dit jaar de Redmi Note 9 Pro op de markt brengt. Maar nu de verwachtingen vrij hoog liggen, is het nog maar de vraag of de smartphone indruk weet te maken.

Dit is de review van Xiaomi Redmi Note 9 Pro.

Redmi Note 9 Pro: 5 redenen om hem (niet) te kopen

De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is een smartphone die je voor €249 op de kop kan tikken. Wanneer je dat vergelijkt met de top van de markt, is dat wel een hele lage prijs. Iets dat je op papier niet tot nauwelijks terugziet. Kijk maar naar de specificaties van het toestel:

  • 6.67-inch LCD display
  • Snapdragon 720G processor
  • 6GB RAM
  • 64GB opslagcapaciteit (128GB variant beschikbaar / uit te breiden met microSD)
  • 5020mAh batterij
  • 30W snellader
  • Quad camerasysteem | 64 megapixel groothoeklens / 8 megapixel ultra-wide / 5 megapixel macro / 2 megapixel dieptesensor
  • 16 megapixel selfiecamera
  • Headphone jack (lekker hoor!)
  • Draait op Miui11

Weinig gelogen dus. De Xiaomi Redmi Note 9 Pro oogt uiterst indrukwekkend op papier. Maar is dat in de praktijk ook zo? In deze review geef ik je 5 redenen waarom je de smartphone (niet) moet kopen.

De verhoudingen liggen iets anders dan normaal gesproken. Ik geef je 4 redenen waarom je de telefoon zou moeten aanschaffen en 1 reden waarom niet.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Voorkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Redmi Note 9 Pro: waarom wel aanschaffen?

Zoals gewoonlijk begin ik met het positieve aspect van het verhaal. Waarom zou je de Xiaomi Redmi Note 9 Pro aan moeten schaffen?

#1 Batterij

De batterij van de Xiaomi Redmi Note 9 Pro is op papier uiterst indrukwekkend. Ik kan weinig anders beweren. Maar in de praktijk slaat het echt helemaal nergens op…en dat bedoel ik positief.

Ik kan je heel veel vertellen, maar ik deel gewoon de meest recente statistieken met je. De Xiaomi Redmi Note 9 Pro was op moment van meten 2 dagen, 7 uur en 44 minuten geleden voor het laatst aan de oplader geweest. “Zo, dat is veel!” Zeker, maar de batterij was nog niet leeg. Ik had nog 18% over en volgens Xiaomi had ik in besparingsstand nog 12 uur en 2 minuten te gaan. Dit alles terwijl ik gewoon een schermtijd van 7 uur en 12 minuten had.

Toen de Redmi Note 9 Pro leeg was heb ik hem aan de oplader gelegd. Dankzij de 30W snellader was de smartphone ook zo weer vol.

Enige minpunt: ik word niet goed! Ik heb dit echt nog nooit meegemaakt. Props!

#2 Ontwerp (inclusief beeldscherm)

Het ontwerp van de Xiaomi Redmi Note 9 Pro bevalt ook goed. En dan met name het beeldscherm.

Ja, je hebt te maken met een 6.67-inch LCD scherm dus dat is niet de leipste kwaliteit van de markt. Maar goed het levert uitstekende kwaliteit af, zeker in combinatie met de dunne schermranden en de hole-punch notch. Die notch is misschien wat dikker dan je gewend bent van andere smartphones, maar is zeker niet storend. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het scherm zelf best groot is.

En groot, dat is wel een beetje het verhaal van de Redmi Note 9 Pro. Het is echt een flinke unit en dat merk je de eerste paar keer dat je de smartphone oppakt. Maar echt zwaar is hij niet en hij ligt heerlijk in de hand. Je went dus zo aan het logge ontwerp en vanaf dat moment bevalt hij echt heel goed. Al is dit natuurlijk wel een kwestie van smaak.

Er zijn naar mijn idee slechts twee minpunten te vinden wat betreft het ontwerp. En dan let ik echt op de hele kleine dingen.

De Xiaomi Redmi Note 9 Pro, in de kleur Interstellar Grey, is blauw. Ik kan daar niet heel veel meer van maken. Natuurlijk zijn er mensen die een smartphone eerst willen proberen voor ze hem kopen, maar genoeg mensen kopen hem ook online. En dan kan het best wel een ongewenste verrassing zijn.

Het tweede punt is het feit dat de smartphone ontzettend glad is. De Xiaomi Redmi Note 9 Pro zou op een anti-slipmatje nog uitglijden. Soms vervelend als je hem ergens op hebt liggen, maar echt geen dealbreaker. Wel goed om even rekening mee te houden.

#3 Camerasysteem

Nou, het camerasysteem van de Redmi Note 9 Pro oogt net als de rest vrij indrukwekkend op papier. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er een beetje een hard hoofd in had. Cijfers zeggen wat dat betreft niet alles en dat is ook zeker te merken bij de Redmi Note 9 Pro. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk ben.

Sterker nog: ik ben best geschrokken van wat deze camera te bieden heeft. Ik moet direct eerlijk bekennen dat belichting echt het allerbelangrijkste is bij dit camerasysteem. De belichting kan een foto echt maken of breken. Dat is normaal gesproken ook zo, maar smartphones uit het hoge segment weten gewoon wat beter met die situaties om te gaan.

Maar zodra die belichting goed is, maak je echt indrukwekkende foto’s. Qua diepte zit het goed, de kleuren zijn mooi en de scherpte is ook uitstekend. Vergelijk de prijs van deze smartphone met dat van een telefoon uit het hoge segment, leg vervolgens de foto’s naast elkaar, en het verschil ligt echt niet in verhouding. Zoom je verder in, ja dan zie je dat het een goedkopere smartphone is, maar slechte foto’s maak je hier echt niet mee.

De Macro-stand is overigens nog wel een dingetje. Dat oogt namelijk een stuk indrukwekkender dan je denk. Ik had bijvoorbeeld bovenstaande foto gemaakt, maar toen ik hem op een ander en groter scherm terugzag merkte ik toch dat een vrij groot deel van de foto wazig is.

#4 Prijs

Ik heb deze telefoon bijna een week in mijn broekzak gehad en gebruikt als standaard smartphone. Ik gebruikte daarvoor de Motorola Edge en daarvoor de iPhone 11 Pro Max. Ik heb geen seconde verschil gemerkt tussen de smartphones in mijn dagelijkse gebruik. Natuurlijk hoor je het aan de kwaliteit van de audio of als je echt heel goed kijkt naar de resolutie van het scherm, dan zie je verschil. Laat dat duidelijk zijn.

Maar als smartphone die ik iedere dag gebruik om mijn mail te checken, te WhatsAppen, social media te gebruiken of video’s te bekijken is de Xiaomi Redmi Note 9 Pro gewoon echt een topper. Tel daar de bovenstaande punten bij op en je hebt een smartphone te pakken die zich makkelijk kan meten met de duurdere smartphones van de markt.

Alleen kost deze telefoon wel €249 en geen €600 of €1000.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Redmi Note 9 Pro: waarom laten liggen?

Toch is niet alles koek en ei tussen mij en de Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Gelukkig maar, dat positieve gedrag van mij begint inmiddels enge vormen aan te nemen.

#1 Software

Het is de laatste jaren vaker benoemd en helaas moet ik dat dit keer nog eens doen: de software is niet top.

Net als de Redmi Note 8 Pro, draait ook de Redmi Note 9 Pro op Miui 11. Er is wel verschil te vinden, want de software van de Note 8 Pro was gebaseerd op Android 9 en deze software is gebaseerd op Android 10. Dat brengt wat veranderingen met zich mee, maar ik ben alles behalve een fan.

Laten we beginnen met het positieve. Het ziet er best wel oke uit en zeker in vergelijking met eerdere versies oogt MiUI 11 best wel strak. Wat dat betreft een dikke plus.

Helaas houdt het voor mij daar een beetje mee op. De instellingen zijn heel onoverzichtelijk ingedeeld. Het weghalen van de navigatiebalk bijvoorbeeld was heel moeilijk doordat hij slecht te vinden was en de instellingen staan vaak niet op een hele logische plek. Ik moest wat dat betreft heel erg wennen aan Miui 11 en dat is op dit moment nog steeds niet gelukt. Ik ben constant zoekende en dat vind ik jammer.

Daarbij is er op dit moment ook nog steeds geen app drawer waar je alle apps bij elkaar hebt staan. Dat betekent dus dat alles op je thuisscherm staat. Dat is niet heel erg, maar wel jammer. Xiaomi introduceert dit overigens wel met Miui 12 wat deze zomer moet verschijnen. Ook mis ik een always on display op de smartphone.

Daarbij heeft de Redmi Note 9 Pro ook best wel wat moeite met verbindingen. Wifi valt vaak weg (en ondanks dat mijn internet niet heel booming is, lag het daar in ieder geval niet aan). Apps laden daarom soms niet. Dan moet ik ze afsluiten en weer opnieuw opstarten. Ook geen ramp, maar niet heel lekker.

Het zijn allemaal geen verschrikkelijke dingen die je voorgeschoteld krijgt. Maar bij elkaar opgeteld levert de software niet altijd een hele prettig ervaring naar mijn idee. Zet dat weg tegenover de rest van de smartphone en dan is dat best wel zonde.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro smartphone
Schermpje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Xiaomi Redmi Note 9 Pro: kopen of laten liggen?

Maar goed. Ik kan een hele lange conclusie gaan schrijven, maar dat is nergens voor nodig. Als je kan leven met iets mindere software, dan is deze telefoon voor €249 een absolute aanrader. Ik kan er niet heel veel meer van maken.

De enige vraagtekens die ik heb is hoelang de telefoon op dit niveau kan blijven presteren en wanneer hij af begint te takelen. Maar aangezien ik de smartphone daar niet lang genoeg voor getest heb, kan ik daar weinig zinnigs over zeggen.

Een dikke aanrader dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Xiaomi Redmi Note 9 Pro: 5 redenen waarom je hem (niet) moet kopen
Sluiten