Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 jan 2019

Alternatief plan: ‘XS4ALL heeft enorme kansen als kabelprovider’

KPN kondigde onlangs aan te gaan stoppen met Telfort en XS4ALL. Sterker nog, het einde van Telfort komt al zeer snel in zicht. Een actiecomité wil voorkomen dat XS4ALL hetzelfde overkomt en pleit voor het behoudt van de eigenzinnige provider.

XS4ALL moet blijven

Een massaal ondertekende petitie en een actieavond hebben in ieder geval iets opgeleverd: een nieuw plan. Dat meldde initiatiefnemer Kirsten Verdel tegenover onze collega’s van OneMoreThing.

Het comité wijst erop dat de provider een ideale mix tussen idealisme en zakelijkheid heeft. Sterker nog, er wordt zelfs stabiel winst gemaakt en er zijn nog volop kansen als kabelprovider.

Verdel: “Er zijn de afgelopen jaren ongeveer 60.000 klanten weggegaan bij XS4ALL als gevolg van de lage snelheid die ADSL biedt. Ze zitten nu allemaal bij Ziggo, maar een deel wil wel terug. Veel klanten hebben ook een pack genomen waardoor ze hun e-mailadres bij de provider behouden hebben. Er zijn veel klanten die best terug willen komen. Ze zijn tegen heug en meug vertrokken, maar konden niet anders.”

Volgens de actievoerders biedt de kabel een prima kans. Onlangs werd na een lange, juridische strijd besloten dat Ziggo concurrentie moet toelaten op de kabel. “KPN mag daar wegens concurrentiebeding waarschijnlijk niet op. Op het moment dat XS4ALL door KPN op afstand gezet zou worden, kan die kabelmarkt wel gepakt worden. Het is niet makkelijk, maar wat kun je nou beter doen? Die kabelmarkt pakken, met meer klanten erbij en je grootste concurrent pesten, of een langzame leegloop aanzien.”

KPN voelt er weinig voor

Klinkt goed, toch? Zo zou XS4ALL dus kunnen blijven bestaan. Althans, in theorie. KPN voelt er volgens het comité namelijk weinig voor. Het actiecomité heeft KPN nadrukkelijk gevraagd de case te onderzoeken. Daar kwam weinig uit voort: “Ze willen XS4ALL ook niet verkopen, omdat ze niet hun eigen concurrentie willen organiseren en ze zien dat XS4ALL een erg sterk merk is.”

Het alternatief? Zelf een nieuwe provider oprichten met dezelfde service en waarden. Daar heeft de groep nog geen concrete plannen voor, maar er wordt wel al over nagedacht. Ondertussen blijft KPN volhouden dat het de goede eigenschappen van XS4ALL zal behouden: “de dienstverlening sterk verbeteren door de goede eigenschappen van XS4ALL voor een bredere groep klanten beschikbaar te maken.”

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Alternatief plan: ‘XS4ALL heeft enorme kansen als kabelprovider’
Sluiten