Dit werd ‘m niet: de Poma Wearable PC waarnaast zelfs de Google Glass een goed idee lijkt

Aan revolutionaire innovaties gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de Xybernaut Poma Wearable PC

Is het een carnavalskostuum of een Wearable PC?

In 2002 werd de Xybernaut Poma wearable PC uitgebracht. Deze innovatie kwam voort uit de behoefte van onder andere medewerkers van NASA aan het real-time opslaan en verwerken van informatie. De Poma was een draagbare computer waarvan het toetsenbord op de arm te bevestigen was en een soort hoofdband-bril-harnas op het hoofd moest worden geplaatst. De processor van de computer was compact en kon in een jaszak worden gestopt of kon worden bevestigd aan een riem.

Helemaal opgetuigd zag de gebruiker er uit als Borg van Star Trek. Niet echt de look die je wilt hebben. Naast dat de draagbare computer een bijzonder vreemde constructie was, te duur, de batterij slecht en het apparaat onhandig was, ging de ontwerper ook nog failliet.

Wearable PC

De innovatie die zijn tijd vooruit was

De Xybernaut Wearable PC was voorzien van een Hitachi 128MHz Risc processor met 32MB RAM-geheugen. Op de computer stonden aangepaste versies van Microsofts Internet Explorer, Outlook, Windows Media Player en Word.

Via het hoofd-onderdeel van de computer kon je een scherm zien van 800 x 600 pixels, wat gelijk staat aan een 13-inch beeldscherm. Met dit minischerm voor een van je ogen bleek het toch wat lastiger je te focussen op het scherm voor je net als op de omgeving om je heen.

Dare to wear

Maar wearables zijn toch helemaal hot and happening? Dat klopt, sommigen nu wel. Daarom geeft een enkeling de makers van de Poma ook nog een (heel) klein beetje credits voor hun aardige poging de tijd vooruit te zijn.

Wearable PC

Bij het ontwerpen van wearables is het van groot belang dat het apparaat iets toevoegt aan ons dagelijks leven. De Fitbit en andere smartwatches slaan aan omdat de informatie die ze verschaffen toepasbaar en relevant is. Daarnaast is het design van deze apparaten onopvallend en comfortabel. Iets waar zowel de Wearable PC als de Google Glass zacht gezegd de mist in gingen. De Wearable PC noemen we tegenwoordig trouwens een smartphone. Al heeft de smartphone veel meer te bieden dan het space-harnas dat de Wearable PC moest voorstellen.

De Xybernaut Wearable PC kostte maar liefst 1500 dollar. Voor dat geld kon je ook een normale computer kopen en je eigenwaarde behouden. De meeste mensen kozen daar dan ook liever voor.

Wearable PC

Sommige innovaties slaan beter aan dan anderen. Investeer jij liever een paar euro in plaats van 20 miljoen in een gadget die je nooit in deze rubriek met gefaalde innovaties terug zult zien? Check dan de top gadgets van de Action, Lidl en Aldi. Die stellen nooit teleur.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: de Poma Wearable PC waarnaast zelfs de Google Glass een goed idee lijkt
Sluiten