Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 1 sep 2017

Yakuza Kiwami review: het beste dat Japan te bieden heeft

Afgelopen jaar maakten we kennis met Yakuza 0, de prequel op de Yakuza-reeks, waarmee je perfect kon zien wat de aantrekkingskracht is voor deze Japanse reeks. En nu hebben we Yakuza Kiwami, een remake van het eerste deel.

Yakuza Kiwami review

Die game kwam in 2005 uit op de PlayStation 2. De game was toen een perfect voorbeeld van het verschil tussen de Japanse en de Westerse markt. Ten tijde van zijn Japanse release was de game het beste wat je kon halen, maar dankzij lokalisatieproblemen en het feit dat het heel lang duurde voordat de game bij ons uitkwam, werd hij wat lafjes ontvangen. Dankzij deze valse start is de serie hier nooit op hetzelfde niveau gekomen als in Japan.

Sega heeft niet de illusie om daar iets aan te veranderen, maar wil wel gamers de kans geven om de magie van de reeks alsnog te tonen. Eerst had je dus Yakuza 0, nu Yakuza Kiwami (deel één) en er is nu al aangekondigd dat Yakuza Kiwami 2 komt (dus deel twee uit de reeks). Op die manier zijn er genoeg boeiende Yakuza-avonturen.

Yakuza Kiwami

Yakuza Kiwami laat je andermaal kennismaken met Kiryu Kazuma, de held uit de reeks. Hij heeft inmiddels wat naam voor zichzelf gemaakt, terwijl er met zijn hart van goud nog niks gebeurd is. Door zijn gevoel voor gerechtigheid (wat raar is voor een Yakuza-lid) schuift hij een moord die hij niet heeft gepleegd in zijn eigen schoenen en verdwijnt hij in de bak.

Tien jaar lang heeft hij daar ingezeten en wanneer hij er uitkomt, komt hij in een wereld terecht die niet meer de zijne is. Daarin moet hij proberen zijn weg te vinden, terwijl hij tegelijkertijd uitzoekt wie er achter de schermen bezig is met het verzieken van zijn clan.

Yakuza Kiwami

Zoals je van ons gewend bent, hebben we een aantal redenen waarom de game de moeite waard is.

Yakuza Kiwami biedt een verhaal met diepere lagen

Als je er van houdt om je in een verhaal te verdiepen, dan heb je aan Yakuza Kiwami echt een hele goede. Vanaf het allereerste moment is de game interessant. Zeker het eerste hoofdstuk waarin we nader kennismaken met Kiryu en zien hoe hij de schuld van de moord op zich neemt, is zeer interessant.

Maar ook de interactie tussen verschillende personages weet te boeien. Zeker de cinematics waarin de meest interessante gedeeltes van het verhaal worden verteld, zijn om de vingers bij af te likken.

Yakuza Kiwami

Rondlopen door het ietwat modernere Shinjuku

In Yakuza 0 kon je al rondlopen in een wijk die duidelijk gebaseerd is op de wijk Shinjuku in Tokio. En nu is diezelfde weer van de partij. Het geheel is iets moderner geworden en is gebaseerd op hoe de wijk er in 2005 uitzag. Wie vandaag de dag in de wijk komt, zal heel wat verschillen zien, omdat er in 10 jaar tijd een hoop veranderd is, maar de herkenning is er zeker. Heel tof voor hen de ooit in Tokio zijn geweest of het plan hebben om die kant nog een keer op te gaan.

PlayStation Plus Games November

Goed vechtsysteem

Tussen het geklets door, biedt Yakuza Kiwami ook heel wat actie. Daarbij biedt de game een vechtsysteem dat zeer de moeite waard is. Of het nou om gevechten gaat die vanwege het verhaal gevoerd worden of willekeurige gevechten door hen die je onderweg in de weg zitten, het is gewoon tof om te knokken. Met de ervaringspunten die je verdient en het geld dat je opraapt, kun je jezelf verbeteren en nieuwe voorwerpen kopen. Ook is het leuk om te experimenteren met de verschillende vechtstijlen die Kiryu hanteert.

Yakuza Kiwami

Genoeg te beleven

Yakuza Kiwami geeft je daarnaast de mogelijkheid om heel wat extra dingen te doen. Zo kun je naar hostess bars gaan om daar te hangen met mooie dames, kun je kijken naar worstelen, een potje poolen, bowlen, gokken in een casino, racen met bestuurbare auto’s en ga zo maar door. Wie de moeite neemt om alles te proberen, zal merken dat er echt genoeg leuke dingen te doen zijn.

Vergroot je kennis van Japanse taal en cultuur

Ondergetekende leert al een paar jaar Japans en kan inmiddels een aardig woordje spreken. Als je ooit de behoefte hebt gehad om actief met Japans aan de slag te gaan, dan is het spelen van een game als Yakuza Kiwami zeer handig. Ja, het is hier en daar zwaar overdreven qua gesprekken, maar er wordt voornamelijk zeer casual gesproken. Dat is iets dat je niet snel leert in je studieboek. Wat dat betreft is dit een uitstekende aanvulling. Bovendien geeft het een mooi stukje inzicht in de manier waarop men respectvol met elkaar omgaat.

Check ook onze review van Sonic Mania, of lees hoe Nintendo ooit sekshotels runde. Wist je trouwens dat je met je smartphone kunt lasergamen in je achtertuin?

Reageer op artikel:
Yakuza Kiwami review: het beste dat Japan te bieden heeft
Sluiten