Yamaha laat zien dat AI magisch is: danser wordt pianist

Met kunstmatige intelligentie kunnen de meest bijzondere en bizarre creaties worden gemaakt. Zowel technische individuen, als grote bedrijven zijn goed aan het experimenteren met de mogelijkheden van AI. De pianomaker Yamaha liet een nieuwe toepassing van AI zien die daadwerkelijk magisch is.

Yamaha maakt van danser een pianist

Yahama heeft gebruik gemaakt van de bewegingen van een danser om een piano muziek te laten spelen. Dat klinkt misschien als magie (en ziet er ook magisch uit), maar er gaat een knap staaltje techniek achter schuil. Om het bijzondere resultaat te realiseren lieten ze de bekende Japanse danser en choreograaf Kaiji Moriyama de techniek tijdens een concert in Tokio demonstreren.

Door middel van een nieuw type AI transformeert Yahama de bewegingen van de danser in muzieknoten, die daadwerkelijk door een piano worden gespeeld. De danser speelt dus als het ware piano met zijn lichaam. Daarin werd hij begeleid door het Berlin Philharmonic Orchesrta Scharoun Ensemble.

Yamaha

Het systeem waarvan Yamaha gebruik maakt zorgt er wel voor dat de muziek die de danser maakt wel ergens op slaat, in plaats van dat er wat random noten uit de piano komen. Hiervoor was Moriyama voorzien van vier sensoren die op zijn rug, polsen en voeten waren geplakt. Deze sensoren vertaalden de beweging in data. Vervolgens zorgde de AI er voor dat er direct melodieën werden gecreëerd, op basis van een database van MIDI-muziek (digitale muziek). De verzamelde data werd vervolgens naar de piano van Yamaha gestuurd die de muziek afspeelde. Deze piano was trouwens geen random model, maar een speciale uitvoering ter waarde van zo’n 120.000 euro.

Benieuwd geworden naar hoe dit er uit ziet en klinkt? Check de video hier onder.

Hoe echt is dit?

De danser Moriyama was grotendeels verantwoordelijk voor het ritme van de muziek die werd gespeeld. Toch is het de vraag in hoeverre hij daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de muziek die werd gespeeld. Hou jij dit bizarre bijzondere stukje techniek haast niet voor mogelijk? Dan kun je in de making-of video nog wat extra te weten komen over hoe de danser omging met het dansen en de muziek die voortkwam uit zijn bewegingen. Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten bij de video, mits je Japans kunt lezen natuurlijk.

Yamaha claimt dat het gebruiken van AI op deze manier nieuwe vormen van artistieke expressie mogelijk maakt. Daar zit zeker wat in. Als de bewegingen van het lichaam genoeg worden gefinetuned door de AI, dan kan een danser wellicht goed controle krijgen over akkoorden en noten. Al vereist het van de danser dat hij niet compleet toondoof is, maar dat zal vast wel goed zitten.

Heb je het eerste AI album al gehoord? ‘Hello World’ staat nu op Spotify en klinkt zowaar als ‘echte’ muziek!

Reageer op artikel:
Yamaha laat zien dat AI magisch is: danser wordt pianist
Sluiten