Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Cars 8 jul 2015

Yes! CTRL One sportzonnebril verandert automatisch en bliksemsnel van tint

Een zonnebril is uitermate relaxt, maar als de weersomstandigheden veranderen heb je er eerder last van dan profijt. Tijdens veel activiteiten kun je je bril ook niet afzetten of verwisselen, en al helemaal niet als je een zonnebril op sterkte hebt. De glazen van de CTRL One passen zich vanzelf aan aan het licht. Niet langzaam, zoals die verkleurende brillenglazen, maar in een fractie van een seconde. Klik-klak!

De techniek is afkomstig van het Amerikaanse leger. Soldaten moeten goed kunnen zien, en hebben geen tijd om te klooien als ze van een lichte naar een donkere omgeving gaan, of andersom. ‘Niet schieten! M’n zonnebrilletje zit niet goed!’ Dat werkt natuurlijk niet.

De glazen van de CTRL One zijn handmatig te verduisteren, dat gebeurt in een fractie van een seconde. Het tofste is echter de automatische stand. Hierbij checkt de zonnebril de sterkte van het licht, en past hij de tint automatisch aan.

Als klap op de vuurpijl zijn de glazen kogelwerend; dat is nog een erfenisje van de militaire herkomst van de zonnebril. We vermoeden dat je niet héél vaak beschoten wordt tijdens het fietsen, autorijden of skaten, maar je weet het nooit!

De glazen verkleuren dankzij LCD-tech, die wordt aangestuurd door een sensor. In principe gaat de CTRL One zo’n vijftig uur mee, daarna laad je ‘m op via een micro-USB-kabeltje.

De glazen van de CTRL One kunnen niet worden geslepen. Als je een bril draagt, bestel je een opzetstukje waardoor je glazen op sterkte aan de binnenkant kunt vastklikken. Deze moet je echter wel zelf regelen bij een opticien. Dat kan nog wel wat extra geld kosten.

Al met al is de CTRL One een érg tof apparaat. Je reserveert een automatische zonnebril vanaf 159 euro, op Indiegogo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yes! CTRL One sportzonnebril verandert automatisch en bliksemsnel van tint
Sluiten