Rutger Houweling
Rutger Houweling Nerdy Stuff 2 dec 2013

Youngsters // Maak kennis met Eric Migicovsky, oprichter van Pebble

Welkom bij onze nieuwe rubriek Youngsters. We schrijven elke week over de meest inspirerende en ondernemende Youngsters die van onschatbare waarde zijn – of al zijn geweest – in de geschiedenis van internet. Deze week is Eric Migicovsky, oprichter van Pebble aan de beurt.

Eric Migicovsky

Dé pionier in de Smartwatchwereld is uiteraard Pebble-koning Eric Migicovsky. Het inspirerende landschap van Delft én een oer-Hollandse omafiets bleek een gouden combinatie voor Eric om het meest succesvolle crowdfundingsproject in de geschiedenis van het crowdfunden te ontdekken. De inmiddels 27-jarige Canadees is tegenwoordig zelfs een beroemdheid in Silicon Valley. Daarnaast is hij nog fervent hoedenliefhebber, maar dat heeft verder niet bijgedragen aan zijn roem. Op dit moment is zijn hoofdtaak om zijn startup te laten uitgroeien tot een giga bedrijf.

De smartwatch Pebble fungeert als een doorgeefluik voor je iPhone en Android-telefoon. Via Bluetooth 4.0 kan je smartphone verbinding maken, waardoor het via verschillende signalen (triling, tekst of alarm) de gebruiker op de hoogte kan stellen van bijvoorbeeld nieuwe e-mails, binnenkomende oproepen, agenda-afspraken of weeralarmen. Het lijkt allemaal op een onwerkelijk idee, maar het tegendeel is waar. Het product bestookt inmiddels al met groot succes de wereldwijde markt.

Het begon allemaal toen kleine Eric zich ging interesseren voor alles op het gebied van technologie. Van z’n zakgeld kocht hij een Newton Emate computer, en daarnaast las hij werkelijk alles over programmeren, wearable devices en engineering. Hij is zelfbenoemd ‘Supernerd’ en is daar ook nog eens trots op. Op de Universiteit van Waterloo zette hij zijn eerste stappen in een system design engineerings programma. Daar focuste hij zich voornamelijk op creatieve producten die perfect integreren met het leven van alledag.

In zijn vierde jaar op de Universiteit ontstond – met samenwerking van zijn vrienden – de eerste smartwatch InPulse. Dat was de ruwe versie van zijn latere Pebble-model. De reacties over het extreem futuristische idee waren overweldigend, dus vertrokken de mannen uiteraard naar Silicon Valley. In die periode was de iPhone aan een fikse opmars bezig. Hierdoor ontstond een probleem, Pebble was namelijk alleen mogelijk via Android. Voor de iPhone was er nog geen Application Programming Interface (API) of Software Developer Kit (SDK) beschikbaar die het toeliet om een smartwatch te integreren.

“a key to a successful startup is for it to not die. So your goal as a startup is just to stick around, be a cockroach and always be there. Don’t really give up.”

Het moment dat iOS 5 werd gelanceerd was dit probleem verholpen. Binnen een maand was het prototype al klaar. Het enige waar het nog aan ontbrak was geld om het te ontwikkelen. Het beroemde crowdfundingsplatform Kickstarter moest de reddende engel worden. In eerste instantie stond de vraagprijs op 100.000 dollar, maar binnen 24 uur was dat bedrag al vertienvoudigd. Na een maand stond de eindteller zelfs op 10,2 miljoen dollar. Een ongekend succes dus.

Dat was ruimschoots voldoende om het niche product uit te laten groeien tot een mainstream product. De smartphone is tegenwoordig niet meer alleen een apparaat voor de early adaptors en technologische enthousiastelingen. Maar niemand kan straks meer van huis zonder de Smartwatch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Youngsters // Maak kennis met Eric Migicovsky, oprichter van Pebble
Sluiten