Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 21 aug 2019

YouTube maakt mogelijk einde aan gepersonaliseerde advertenties bij specifieke video’s

YouTube lijkt bezig te zijn met plannen om bij specifieke video’s op het platform geen gepersonaliseerde advertenties meer te vertonen. Dat melden drie bronnen tegenover zakenblad Bloomberg. Het zou gaan om video’s die gericht zijn op kinderen.

Geen advertenties meer bij YouTube video’s voor kinderen

De Federal Trade Commision (FTC) is YouTube op dit moment aan het onderzoeken. Er wordt gekeken of het platform de Children’s Online Privacy Act (COPPA) niet schendt. De toezichthouder sloot eerder al een deal met YouTube, maar wat dit precies betekent voor het platform is tot op heden nog niet bekend. Het feit dat YouTube nu aan het kijken is naar de mogelijkheden om advertenties weg te houden bij video’s voor kinderen, geeft ons in ieder geval alvast een idee.

Ambtenaren van YouTube zouden volgens de drie bronnen van Bloomberg de laatste hand leggen aan het plan. Dat het platform advertenties voor video’s baseert op je kijkgedrag en je geschiedenis is een feit, maar dat wil niet zeggen dat deze methode op elke doelgroep toegepast mag worden. Zonder toestemming van de ouders is het volgens de COPPA verboden om gepersonaliseerde advertenties te laten zien aan kinderen onder de dertien jaar.

Of YouTube helemaal stopt met advertenties voor video’s die veel door kinderen bekeken worden is op dit moment nog niet bekend.

YouTube Logo iOS
YouTube applicatie iOS (Afbeelding: Martin Bureau / AFP)

Ook een einde aan chatfunctie

Bovenstaande is overigens niet de enige wijziging die YouTube door lijkt te voeren. Op een support-pagina van Google wordt duidelijk dat het bedrijf vanaf 18 september ook stopt met een andere feature. Het gaat om de chatfunctie voor privé-berichten.

In 2017 werd de functie geïntroduceerd voor het platform. Door de feature is het mogelijk om op de web-versie en de applicatie van YouTube te chatten met andere gebruikers. Het werd met name gebruikt als een snelle manier om video’s te delen met andere gebruikers.

Vanaf 18 september zal deze manier van video’s delen verdwijnen. Het blijft wel mogelijk om dit te doen, maar dan wel via een chat-applicatie buiten YouTube zelf. Zo kan je dus nog wel de link van een video kopiëren en deze vervolgens in een WhatsApp gesprek gooien.

Reageer op artikel:
YouTube maakt mogelijk einde aan gepersonaliseerde advertenties bij specifieke video’s
Sluiten