Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 17 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

YouTube leunt meer op AI voor checken van video’s nu personeel thuis zit

YouTube leunt in de komende weken meer op AI voor het controleren van video’s, aangezien de menselijke checkers voorlopig thuiszitten om te voorkomen dat het coronavirus zich sneller verspreidt. Het kan daardoor gebeuren dat een (groot) aantal video’s mogelijk onterecht offline gehaald wordt.

Controles uitoefenen op basis van kunstmatige intelligentie, dan vraag je om problemen. Maar dat is wel wat er de komende weken gebeurt bij YouTube. Het AI-systeem van de videostreamingdienst maakt voorlopig zelf het besluit een video offline te halen wanneer die voldoet aan bepaalde eisen. Normaal gesproken zit daar nog een menselijke handeling tussen. Zo’n werknemer bepaalt dan of de video online mag blijven of niet. De reden dat moederbedrijf Google hiervoor kiest heeft alles te maken met je privacy.

YouTube leunt meer op kunstmatige intelligentie

Menselijke moderators werken namelijk bewust op een kantoor. Wanneer ze dat niet doen (en dus buiten een heftig gecontroleerde omgeving werkzaamheden verrichten), dan kan het gebeuren dat gevoelige data van gebruikers lekt. Kunnen medewerkers dus niet naar kantoor komen, dan houdt dat direct in dat er op een andere manier gecontroleerd moet worden.

YouTube concurreert
Het logo van Youtube op een telefoonscherm. (Afbeelding: ANP)

Aangezien er nu stevig wordt geleund op AI, verwacht YouTube ook dat er meer fouten gemaakt worden de komende periode. Veel video’s kunnen zomaar verdwijnen, ook wanneer ze voldoen aan de richtlijnen, laat het bedrijf weten in een blogpost. Voor andere content geldt dat ze mogelijk niet gepromoot worden of opduiken in de zoekresultaten of aanbevelingen, omdat menselijke moderators niet meegekeken hebben.

Verder geeft YouTube aan dat er minder strikes uitgedeeld gaan worden dan normaal het geval is. Dergelijke strikes kunnen voor een ban op het platform zorgen. Heb je drie van zulke streepjes achter je naam staan, dan kan je kanaal (tijdelijk) verdwijnen. Het AI-systeem moet er ‘behoorlijk zeker’ van zijn dat een video niet voldoet aan de richtlijnen, wil zo’n strike uitgedeeld worden. Videomakers kunnen altijd in beroep gaan tegen zo’n strike, maar het duurt nu wel langer voordat dat in behandeling genomen wordt.

Eerder liet Google al in een andere blogpost weten dat er nu een beperking is op het aantal mensen dat mag werken of gelijktijdig op kantoor aanwezig is. Allemaal om te voorkomen dat het coronavirus zich snel onder Google-medewerkers verspreidt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

YouTube

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
YouTube leunt meer op AI voor checken van video’s nu personeel thuis zit
Sluiten