David van Benthem
David van Benthem Digital 20 mrt 2020

Zo zet YouTube in op betrouwbare berichtgeving rond het nieuws

YouTube gaat van start met het verstrekken van betrouwbaar nieuws rond het coronavirus. Daarvoor gebruikt het platform een lijst met betrouwbare nieuwsbronnen.

Het doel is om videocontent aan te bieden die betrouwbaarder is dan de gemiddelde video rondom het coronavirus. Normaal gesproken bepaalt het algoritme de weergave van videocontent op YouTube.

Wat krijg je bij Youtube te zien?

De nieuwswaardigheid van het gekozen bericht wordt bepaald door de actualiteit en de relevantie qua onderwerp en regio. YouTube is niet het enige sociale medium dat zijn best doet om misinformatie rond het virus tegen te gaan. Zo gaat er allerlei nepnieuws rond over het virus. Een voorbeeld hiervan is dat de straling van 5G zou bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Verschillende sociale media als Facebook, Google en Reddit werken nu samen om misinformatie tegen te gaan. Deze maatregel van YouTube lijkt geen onderdeel te zijn van dit samenwerkingsverband.

Het is niet de eerste keer dat YouTube op deze wijze actie onderneemt. Zo is er ook een ‘Breaking News’ kopje bij belangrijk nieuws waarbij de berichtgeving vrijwel altijd betrouwbaar van is. Nu heet dat kopje logischerwijs ‘Nieuws over COVID-19’.

youtube breaking news
Zo laat YouTube nu het belangrijke nieuws zien op zijn website. (Afbeelding: YouTube)

Beperkte zichtbaarheid

Op dit moment wordt dit soort nieuws alleen in 16 landen aangeboden, waaronder Nederland, de VS en Japan. YouTube is van plan dit soort nieuws uit te gaan breiden naar meer landen in de komende weken.

In de strijd tegen misinformatie kunnen er helaas ook fouten gemaakt worden. Zo markeerde Facebook eerder onterecht juiste berichtgeving als spam. Dat kwam door een softwarefout. Doordat er ontzettend veel nieuws gemonitord moet worden, kunnen menselijke moderators dat niet meer alleen zelf doen. Daarom zetten bedrijven vaak algoritmes en specifieke vormen van software in om content te onderzoeken op nepnieuws en misinformatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo zet YouTube in op betrouwbare berichtgeving rond het nieuws
Sluiten