Mark Hofman
Mark Hofman Apps 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

YouTube blokkeert nieuwe iOS 14 functie: alleen voor Premium-leden

Met de komst van iOS 14 kunnen mensen met een iPhone eindelijk gebruik maken van de picture-in-picture mode. Een functionaliteit die handig is voor Netflix, maar ook zeker voor YouTube. Alleen gooit Google direct roet in het eten.

Het nieuwe besturingsysteem rolde vorige week uit en ongeveer tegelijkertijd paste Google ook het een en ander aan voor YouTube. Een update waardoor de Picture-in-Picture mode niet meer te gebruiken was. Niet gratis in ieder geval.

YouTube blokkeert Picture-in-Picture mode

Tijdens het testen van de betaversie van iOS 14, hebben we op de redactie meerdere malen gebruik gemaakt van de Picture-in-Picture mode. Het is fijn dat de functionaliteit werkt voor Netflix, Apple TV+ en Amazon Prime Video, maar het meeste voordeel haalden we toch uit YouTube. Waar voorheen alles direct stopte met spelen wanneer je de website verliet, was het opeens mogelijk om door te gaan met het gebruik. Maar het is een voordeel dat het grote publiek niet krijgt, want de functionaliteit is ten tijden van iOS 14 verwijdert.

Wie op dit moment zijn YouTube afsluit, die zal wederom merken dat alles stopt met spelen. In eerste instantie werd er nog gedacht aan een fout van YouTube, maar dat lijkt helaas niet het geval te zijn. Mensen met een YouTube-Premium account kunnen de Picture-in-Picture modus namelijk wel gebruiken. Zo laat Eric Slivka, hoofdredacteur van MacRumors, weten op Twitter.

Volgens Eric gaat het vooral om YouTube in Safari. Wanneer een YouTube-video ergens als embed is geplaatst, bijvoorbeeld in een artikel, dan wordt Picture-in-Picture wel ondersteunt.

Premium-gebruikers

De app van YouTube was nog niet voorzien, maar alle gebruikers konden dus met een omweg wel gebruik maken van de functionaliteit. Het enige probleem is dat Google deze omweg inmiddels ook gevonden heeft en er een stokje voor steekt. “Waarom?”, vraag jij je misschien af.

Het is eigenlijk vrij simpel: YouTube video’s op de achtergrond door laten spelen is mogelijk, maar alleen voor Premium-gebruikers. Wanneer jij dus gratis van het platform gebruik maakt heb je dus “geen recht” op de functionaliteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
YouTube blokkeert nieuwe iOS 14 functie: alleen voor Premium-leden
Sluiten