Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Digital 25 aug 2019

Jonge YouTube gebruikers boos om schrappen berichten-feature

YouTube is de laatste tijd nogal negatief in het nieuws geweest in verband met jonge gebruikers. Zo kwam de streamingdienst onder vuur te staan vanwege het in gevaar brengen van kinderen met betrekking tot kinderlokkers. Daar zijn ze nu maatregelen tegen aan het treffen, maar een recente ontwikkeling zorgde er onlangs voor dat hun jonge gebruikers zelf behoorlijk misnoegd zijn. Binnenkort verwijderen ze namelijk de mogelijkheid om direct berichten naar vrienden te sturen en het blijkt dat redelijk wat kinderen de feature toch best vaak gebruiken.

Overbodige YouTube chat

De meeste mensen zullen misschien niet eens weten dat je in YouTube direct berichten kunt sturen naar andere gebruikers en dat is misschien ook waarom YouTube ervoor heeft gekozen om de feature te schrappen. De in-app berichten feature werd in 2017 gelanceerd en hiermee kunnen gebruikers video’s met elkaar delen en chatten. Tegenwoordig is het echter maar al te makkelijk om YouTube video’s te delen via de apps die je standaard al gebruikt, zoals WhatsApp, Messenger en iMessage en lijkt een YouTube chat-feature redelijk overbodig.

YouTube
Bron: ANP / Sascha Steinbach (Afbeelding: Sacha Steinbach / ANP)

Boze kinderen

Dat is echter verkeerd gedacht, want het blijkt dat veel kinderen de chat-feature wel degelijk gebruiken. Het ziet ernaar uit dat jonge gebruikers via YouTube chatten omdat ze bijvoorbeeld nog geen smartphone hebben of van hun ouders niet op de andere bekende social media platformen mogen koekeloeren. Zo laat één gebruiker weten dat hij/zij de meeste van zijn vrienden via de YouTube berichten-feature heeft leren kennen en dat ze ook alleen via YouTube bereikbaar zijn, omdat ze geen telefoon hebben. Een andere gebruikster geeft aan alleen via YouTube online te communiceren met vrienden omdat ze geen social media mag gebruiken. En nu wordt de feature verwijderd, terwijl ze juist had gedacht dat YouTube extra opties zou toevoegen zoals het kunnen versturen van foto’s.

YouTube geeft zelf geen informatie over waarom de feature precies wordt verwijderd. Maar zoals gezegd zullen de meeste gebruikers hem waarschijnlijk niet gebruiken. Overigens heeft de streamingdienst onlangs iets anders aangekondigd waar gebruikers waarschijnlijk wel blij van zullen worden. De Originals series en films zijn namelijk vanaf volgende maand gratis te streamen.

Techcrunch

Reageer op artikel:
Jonge YouTube gebruikers boos om schrappen berichten-feature
Sluiten