Ilona Braam
Ilona Braam Apps 18 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo wis je automatisch je (dubieuze) YouTube-geschiedenis

Sinds vorig jaar moeten bedrijven dankzij de “nieuwe” Europese privacywet veiliger en duidelijker met onze persoonsgegevens omgaan en lijken er in een sneltreinvaart ook allerlei nieuwe privacy features te zijn verschenen bij verschillende apps. Ook YouTube doet er vrolijk aan mee en onlangs heeft de streamingdienst een nieuwe feature voor je online gezet om je YouTube-geschiedenis automatisch te kunnen wissen.

Nieuwsgierige ogen

Natuurlijk kan het ontzettend handig zijn om wel je YouTube-geschiedenis bij te houden, zodat je bijvoorbeeld dat ene grappige katten filmpje of dat lekkere nummer weer terug kunt vinden. Aan de andere kant ben jij niet de enige die bij je geschiedenis kunt en we hebben het dan niet alleen over de nieuwsgierige ogen van je vrienden. Zo worden de filmpjes die je bekijkt bijvoorbeeld gebruikt door YouTube om je aanbevelingen te geven voor andere filmpjes of bepaalde YouTubers voor te stellen, die je mogelijk leuk vindt. Ook zou je kijkgedrag in handen van adverteerders kunnen vallen en ze meer over jezelf kunnen vertellen dan je lief is.

YouTube
Bron: Unsplash / Rachit Tank

Wel of geen YouTube-geschiedenis

Daarom bestaat er ook de mogelijkheid om geen YouTube-geschiedenis bij te houden of om deze te wissen. Voorheen kon dat wissen alleen handmatig, maar zoals gezegd kun je dat nu ook automatisch laten gebeuren. Om automatisch je geschiedenis te laten wissen, ga je naar je Google account en kies je voor “Je gegevens en personalisatie beheren” onder het “Privacy en personalisatie” gedeelte. Daar kun je onder het kopje “Activiteitsopties” zien of je YouTube-geschiedenis wel of niet is ingeschakeld. Als je vervolgens op “YouTube-geschiedenis” klikt en kiest voor “Activiteit beheren” kun je aan de slag met de instellingen”. Mocht je overigens geen zin hebben in al die menu’s, kun je ook voor deze link gaan om meteen bij de instellingen van je YouTube-geschiedenis te komen.

YouTube geschiedenis
Bron: Google

Filmpjes en zoekopdrachten

Ook hier kun je zien of je YouTube-geschiedenis is ingeschakeld en wat er precies wordt bijgehouden. Zo kan het bijvoorbeeld dat alleen de video’s die je bekijkt worden opgeslagen, maar het is ook mogelijk dat je zoekopdrachten zelf er ook nog tussen zitten. Om deze instellingen te veranderen kun je op “instellingen wijzigen” klikken in het linker vakje. Maar je was hier eigenlijk om je geschiedenis automatisch te laten wissen en dat doe je met “Kiezen voor automatische verwijdering” in het rechter vakje.

YouTube geschiedenis
Bron: Google

Wissen na 3 of 18 maanden

In het volgende menu krijg je de optie om je YouTube-geschiedenis gedurende 3 maanden of 18 maanden te bewaren en daarna je activiteiten automatisch te laten verdwijnen. Nadat je één van de twee opties hebt gekozen en naar het volgende scherm gaat, krijg je te horen of er video’s zijn die op dat moment zullen worden verwijderd, omdat ze bijvoorbeeld al langer dan 3 maanden in je geschiedenis hangen.

YouTube geschiedenis
Bron: Google

Een enkele YouTube video verwijderen

Natuurlijk helpt dit je niet helemaal als je alleen dat ene “dubieuze” filmpje uit je geschiedenis weg wilt hebben. Dat zul je alsnog handmatig moeten doen door naar je YouTube-geschiedenis te gaan, de video op te sporen en hem met een kruisje op je computer of bij het stippenmenu op je smartphone te verwijderen.

Mocht je overigens zelf filmpjes op YouTube posten, hebben we goed nieuws als je Adobe Premiere Pro gebruikt. Vanaf nu kun je het programma ook gebruiken om je YouTube filmpjes snel op Instagram te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo wis je automatisch je (dubieuze) YouTube-geschiedenis
Sluiten