Nederlandse YouTubers niet blij met strengere privacyregels

In januari gaan strengere regels gelden voor YouTube-video’s die gericht zijn op kinderen. Dit ten onvrede van Nederlandse YouTubers. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat zij bang zijn dat hun video’s minder goed vindbaar worden.

Volgens Google wordt het door de nieuwe regels makkelijker om kindvriendelijke video’s te vinden. De YouTubers zijn echter bang dat het tegenovergestelde het geval is. En dat kan gevolgen hebben voor hun inkomsten.

YouTube voert in januari maatregelen door: YouTubers de dupe?

In het nieuwe jaar krijgen YouTube-kanalen die zijn aangemerkt als ‘Gemaakt voor Kinderen’ te maken met beperkingen. De mogelijkheid voor het plaatsen van reacties wordt bijvoorbeeld uitgezet en de kans bestaat dat video’s minder goed vindbaar zijn voor kinderen. Daarnaast worden gepersonaliseerde advertenties ook uitgeschakeld bij video’s die voor kinderen zijn bedoeld.

YouTube geschiedenis
(Bron: ANP. Foto door Rob Engelaar)

Google stelt dat de nieuwe regels er juist voor zorgen dat de vindbaarheid van dergelijke video’s zal toenemen. Volgens een onderzoek van de NOS zijn verschillende Nederlandse YouTubers echter bang dat hun kanalen minder goed vindbaar worden voor kinderen. Met als resultaat minder views, en dus minder inkomsten.

YouTube-woordvoorder Rachid Finge bevestigt tegenover de NOS dat YouTubers die kindervideo’s op hun kanaal plaatsen de nieuwe regels inderdaad in hun portemonnee kunnen voelen.

Google op de vingers getikt door Amerikaanse handelswaakhond

De maatregelen die het videoplatform doorvoert zijn het gevolg van een schikking met de Federal Trade Commission. Het platform werd op de vingers getikt omdat het persoonlijke gegevens van kinderen verzamelde, zonder dat ouders daar toestemming voor hadden gegeven. De kinderen werden ook buiten YouTube gevolgd door het moederbedrijf Google.

YouTube
Bron: ANP / Sascha Steinbach (Afbeelding: Sacha Steinbach / ANP)

Het bedrijf schendde zo de privacy van kinderen. Dit resulteerde in een boete van de FTC van zo’n 135 miljoen Euro. Naast het betalen van de boete was een onderdeel van de schikking dat Google veranderingen in het beleid van het videoplatform zou doorvoeren.

Reageer op artikel:
Nederlandse YouTubers niet blij met strengere privacyregels
Sluiten