Mark Hofman
Mark Hofman Apps 16 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Je YouTube video snel op Instagram zetten? Nieuwe Adobe Premiere Pro feature helpt je!

Wie regelmatig zijn eigen video’s bouwt met Premiere Pro, zal als geen ander weten hoe irritant het is om de video voor verschillende sociale kanalen te maken. YouTube vereist een andere resolutie dan Instagram en ga zo maar door. Gelukkig komt Adobe met een nieuwe feature genaamd Auto Reframe. Hiermee zijn deze slopende uurtjes verleden tijd!

Adobe introduceert AI-gedreven Auto Reframe functie voor Premiere Pro

Het bewerken van video’s voor verschillende social media kanalen is niet altijd een pretje. Zeker niet wanneer je een project hebt dat bestaat uit veel verschillende lagen. Wanneer jij je video klaar hebt staan voor YouTube en deze vervolgens op Instagram wil zetten, zal je al snel zien dat deze taak zomaar wat uurtjes weg kan snoepen. Adobe lijkt dit probleem te erkennen en introduceert een gloednieuwe toevoeging: de AI-gedreven Auto Reframe functie. En ja, het is echt zo ontzettend vet als het klinkt!

Wanneer je op dit moment een video op YouTube wil zetten, als post op Instagram wil plaatsen en als Instagram Stories wil delen met je publiek, moet je dat handmatig doen. Je verandert de aspect ratios van 16:9 (YouTube) naar 1:1 (Instagram post) of 9:16 (Stories) en zorgt ervoor dat alle belangrijke elementen aanwezig zijn in de nieuwe vorm. Maar wanneer Adobe de nieuwe Auto Reframe functie later dit jaar het daglicht gaat zien, is dat geheel verleden tijd. De functie heeft de mogelijkheid om te ontdekken wat het belangrijkste onderdeel van de video is en kan deze vervolgens centraal zetten in het nieuwe formaat.

Bijvoorbeeld: jij hebt een video geschoten voor YouTube waarin jij in de woonkamer op een stoel zit. Als het goed is ben jij het beste belicht en is de achtergrond ook minder scherp dan jij dat bent. Auto Reframe zal vervolgens herkennen dat jij “het belangrijkste element” bent en kan jou vervolgens centraal zetten in de nieuwe afmetingen. De video voor Instagram (Stories) zal dus dusdanig gesneden worden, dat jij goed in beeld bent. En dat doet het programma dus geheel automatisch.

Zo maak je gebruik van Auto Reframe

Auto Reframe is een effect dat toegepast kan worden op video-bestanden die in de tijdlijn van Premiere Pro staan. Adobe heeft een selectie gemaakt van drie verschillende presets, die de snelheid van de video moeten aangeven. Je hebt dus Slower Motion, Default en Faster Motion. Op deze manier weet het algoritme hoeveel beweging er waar te nemen is in de video en kan het op basis daarvan motion keyframes produceren. Deze keyframes volgen de actie en kunnen dus ontdekken wat het belangrijkste element van de video is. Auto Reframe zal er ook voor zorgen dat de tekst in een video ook wordt aangepast naar de juiste grootte.

Adobe heeft, op papier, een manier gevonden om video-editors heel veel tijd te besparen. Of het in de praktijk ook zo fantastisch werkt, dat kunnen we later dit jaar ontdekken. Een releasedatum voor Auto Reframe is op dit moment nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Je YouTube video snel op Instagram zetten? Nieuwe Adobe Premiere Pro feature helpt je!
Sluiten