YouTube copyright claims moeten voortaan met een timestamp

Als je een geweldige video hebt gemaakt of weken hebt gezwoegd aan een lekkere beat, is het natuurlijk zuur als iemand die vervolgens zomaar gebruikt zonder je ervoor te compenseren of je naam überhaupt te noemen. Helaas komt het regelmatig voor op YouTube dat materiaal, waar een copyright, op zit zomaar wordt gebruikt. Uiteraard kunnen rechthebbenden hierop een klacht indienen. Het systeem dat YouTube voorheen hanteerde om handmatige claims in te dienen, zorgde echter voor redelijk wat problemen. Daar komt nu verandering in en rechthebbenden moeten voortaan een timestamp meesturen met hun copyright claim.

YouTube timestamp verplicht

Voorheen was die timestamp niet nodig, wat het nogal lastig maakte voor de uploader om het exacte stuk in de video te vinden  waar mogelijk auteursrechten werden geschonden. Ook werd het oude systeem nogal vaak misbruikt, wat voor de nodige frustraties heeft gezorgd bij redelijk wat YouTubers. Doordat de rechthebbende voortaan precies moet aangeven waar auteursrechten worden geschonden, kan de uploader veel makkelijker checken of het klopt en het probleem aanpakken. Overigens hebben uploaders wel het recht om de copyright claim te betwisten.

YouTube

Nieuwe editing-tools

YouTube komt ook met wat nieuwe tools om discutabele stukjes in de video’s makkelijk te verwijderen. Zo kunnen uploaders bijvoorbeeld bepaalde gedeeltes van de muziek dempen. Ook kunnen ze ervoor kiezen om een alternatief stukje muziek ervoor in de plaats te zetten. Hiervoor heeft YouTube een eigen audiobibliotheek paraat staan. Beeldmateriaal kan weer geknipt worden en in de toekomst zou er een tool komen om het gedeelte waar een klacht over is met één klik te verwijderen.

Omdat ook het nieuwe systeem misbruikt zou kunnen worden, heeft YouTube verder nog wel wat eisen voor de claimers. Mensen die herhaaldelijk handmatige claims indienen zonder accurate data, zullen de toegang tot de claim tool worden ontzegd. Verder is YouTube druk bezig met het testen van een grote verandering op het videoplatform. Het lijkt erop dat we in de toekomst mogelijk geen reacties meer kunnen plaatsen onder video’s.

Androidcentral

Reageer op artikel:
YouTube copyright claims moeten voortaan met een timestamp
Sluiten