Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 21 okt 2020

YouTube verwijdert account Lange Frans: ‘Bedankt Arjen Lubach!’

Slecht nieuws voor Lange Frans. Zijn account en al zijn video’s zijn verwijderd van YouTube. Hij kwam in opspraak na de uitzending van Arjen Lubach.

Wie Arjen Lubach zondag heeft gezien, herinnert zich natuurlijk het item over de fabeltjesfuik. De presentator waarschuwt iedereen voor het algoritme van verschillende social media als YouTube en Facebook.

Kritiek op YouTube

Door middel van het algoritme krijg je op die platformen te zien wat aansluit op je interesses. Als je bijvoorbeeld vaak kattenfilmpjes aanklikt krijg je er daarna steeds meer te zien. Dat lijkt op zich niet schadelijk, als het alleen bij kattenfilmpjes blijft. Het werkt precies op dezelfde manier bij complottheorievideo’s. Als je er een aanklikt word je automatisch naar meer geleid en zo gaat die cyclus alleen maar verder. Je komt dan vanzelf bij de video’s van Lange Frans uit.

De bizarre theorieën van Lange Frans

Nee, dat zijn niet alleen zijn muzikale video’s. Tegenwoordig heeft Lange Frans zijn eigen talkshow waarin hij praat met complotdenkers. Lange Frans houdt er zelf op zijn zachts gezegd nog aparte theorieën op na. Hij spreekt met verschillende mensen die de meest bizarre theorieën erop nahouden. Van Kamerleden die er een pedofielennetwerk op na houden tot de elite die het bloed van baby’s drinken. Lange Frans spreekt zelfs over het neerschieten van Mark Rutte.

Zondag liet Arjen Lubach in Zondag met Lubach verschillende fragmenten van complotdenkers (waaronder Lange Frans) zien. Hij riep Sociale Media op om hun algoritmes te veranderen zodat er geen fabeltjesfuik meer is om zo de democratie te beschermen. Overigens dringt hij eropaan om alleen het algoritme te veranderen. In verwijderen van accounts ziet hij niet de oplossing.

YouTube onderneemt nu twee dagen na de uitzending actie. Het heeft het account van Lange Frans verwijderd. Niet alleen zijn video’s over complotten maar ook zijn alle muzikale uitspattingen.

Lange Frans huilt

Lange Frans reageert nu op Twitter en hij kan wel huilen. “Mijn hele YouTube-account is verwijderd door YouTube. Ook al mijn eigen muziek op mijn kanaal. Ik vind het heel jammer en ik ga nu huilen. Arjen Lubach bedankt. En misschien dat jij met je goede contacten bij YouTube in ieder geval kunt vragen of m’n muziek terug mag.

De reacties onder het bericht zijn verschillend. Sommige mensen vinden het de eigen schuld van Lange Frans terwijl anderen het censuur vinden.

Ook Arjen Lubach wil de muziek van Lange Frans weer terug.

Reageer op artikel:
YouTube verwijdert account Lange Frans: ‘Bedankt Arjen Lubach!’
Sluiten