Ilona Braam
Ilona Braam Apps 19 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse YouTube heeft nu ook gratis films in ruil voor advertenties

Hoewel je sneaky via YouTube al jaren gratis volledige films kunt bekijken, was de streamingdienst eigenlijk altijd meer bedoeld als gratis dienst voor de eigen gemaakte filmpjes van gebruikers. Inmiddels kun je natuurlijk ook betalen om naar volledige films te kijken, maar de afgelopen maand is YouTube stilletjes ook nog met een nieuwe optie gekomen. Google heeft er namelijk voor gekozen om nu in Amerika ook gratis en legaal volledige films aan te bieden.

Gratis met advertenties

Gratis en legaal gewoon films kijken via YouTube klinkt natuurlijk te goed om waar te zijn en natuurlijk is er wel een addertje onder het gras. Want je betaalt dan misschien niet met geld, maar wel met je tijd. Om gratis te mogen kijken zullen Amerikaanse gebruikers, net als bij andere filmpjes met een gratis account, om de zoveel tijd even naar een advertentie moeten kijken.

YouTube films

Honderd films te streamen

Op het moment zouden er zo’n 100 films op de dienst staan om te streamen, maar verwacht niet de allerlaatste Hollywood films. Het aanbod varieert van de wat minder grote titels, zoals “Agent Cody Banks” en “The Zookeeper” tot klassieker als “The Terminator” en “Rocky”. Rohit Dhawan, YouTube director of product management, geeft aan dat er meer titels toegevoegd zullen worden en wie weet dat ze na een tijdje ook exclusieve deals kunnen sluiten voor wat recentere content.

Meer dan alleen betaalde films

Dhawan laat verder weten dat YouTube deze weg in is geslagen, gebaseerd op de vraag van gebruikers naar iets meer dan alleen het aanbieden van betaalde films. Ze begonnen zich af te vragen of ze ook gratis films zouden kunnen aanbieden met als verdienmodel advertenties. Ook zou dit meteen weer een mooie kans zijn voor adverteerders om hun producten onder de aandacht te brengen.

Gratis YouTube films in Nederland?

Of en wanneer we de feature in Nederland krijgen is nog onbekend. Maar als blijkt dat ze er veel aan kunnen verdienen, zal de optie waarschijnlijk wel na een tijdje overwaaien naar Europa. Dat gebeurde tenslotte ook met YouTube Music en YouTube Premium, waar we in Nederland sinds eind vorige maand gebruik van kunnen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Amerikaanse YouTube heeft nu ook gratis films in ruil voor advertenties
Sluiten