WANT Chat: Yvette de Witt, die met haar project het taboe rondom microdosing LSD doorbreekt

In Sillicon Valley is het al niks nieuws meer en nu lijkt de trend ook langzaam over te waaien naar Nederland: Microdosing. Het nemen van kleine doseringen hallucinogenen als LSD om beter te kunnen presteren bijvoorbeeld op het werk. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing, maar gebruikers zeggen er creatiever, meer gefocust en socialer van te worden. Dit fenomeen trok ook de aandacht van Yvette de Witt, de oprichter van Limitless. Voor haar project testte ze het microdosen met LSD zelf. Wij gingen het gesprek met haar aan over haar taboe-doorbrekende campagne.

Hi, stel jezelf even voor…

”Hoi! Ik Yvette de Witt en ben net afgestudeerd van de bachelor Advertising op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Mijn afstudeerproject was een campagne ‘Limitless’ gebaseerd op microdoseringen van LSD. Naast mijn studie ben ik ook werkzaam als freelance fotograaf.”

Hoe kwam je op het idee om microdoseringen LSD in drankjes te gaan onderzoeken?

”Ik wilde voor mijn afstuderen een manier vinden hoe mensen hun gezondheid mentaal en fysiek kunnen optimaliseren. Daarvoor heb ik een drankje gemaakt gebaseerd op een microdosering van LSD onder het merk ‘Limitless’. Het drankje is bedoeld als hulpmiddel in het dagelijks leven en als mogelijk substituut voor ADHD medicijnen zoals Ritalin en Concerta die heftige bijwerkingen hebben.”

”Ik ben zelf gediagnosticeerd met ADHD en merkte al snel dat de standaard medicatie geen optie voor me was. Deze maakten een zombie van me. Ook werd ik er veel minder creatief en vrolijk van. Toen ik te weten kwam over de medicinale werking van LSD heb ik het zelf uitgeprobeerd. Hierdoor ontdekte ik dat het ook heel goed werkte tegen mijn ADHD. Ook kwam ik meer te weten over de misstanden rondom LSD, zoals bepaalde taboes en de wetgeving. Hier wilde ik wat aan doen door middel van een campagne, website en productenlijn te starten. Met mijn website, www.limit-less.me, wil ik mensen tot nieuwe inzichten laten komen over microdosing.

Kun je uitleggen wat je precies hebt onderzocht en hoe je te werk bent gegaan?

”Ik onderzocht twee dingen: het effect van LSD en hoe deze middelen functioneel kunnen zijn in onze dagelijkse levens. Door middel van zelftests en testen op een klein groepje vrijwilligers kreeg ik meer inzicht in de medicinale werking van LSD. Alvorens het uitvoeren van de testen heb ik de nodige experts op het gebied van microdosing geraadpleegd. Onder andere de autoriteiten op het gebied microdosing Paul Austin (van the Thirth Wave) en psycholoog James Fadiman (hij leidde onderzoeken naar LSD en is auteur van het boek Psychedelic Explorers Guide) hielpen me bij mijn onderzoek.”

”Ik ben ook meer gaan lezen over het imago van LSD en andere drugs in Nederland. LSD in microdoseringen word door veel mensen in Silicon Valley al gebruikt om productiever te zijn. Toch heeft het op de meeste plekken in de wereld, waaronder Nederland, nog een slecht imago. Ik denk dat het microdoseren van LSD zeer functioneel kan zijn in ons dagelijks leven mits verantwoordelijk gebruikt. Daarom heb ik een microdoseer-handleiding gemaakt over hoe men veilig en verantwoord LSD kan microdoseren. Limitless is in principe een bewustwordingscampagne. Met dit merk wil ik de discussie over het microdoseren van LSD starten. Mijn project heeft veel media aandacht gekregen dus ik denk dat je kunt zeggen dat het is gelukt.”

microdosing
Wat merk je van een microdosering LSD?

”Ik kan me er zelf beter door focussen en ik ben energieker, productiever en creatieve. Ook ben ik socialer en emphatischer. Wanneer ik aan het microdosing ben heb ik minder last van mijn ADHD. Door het microdosing word ik geen ander mens maar eerder een betere versie van mezelf.”

Wat is het verschil tussen een microdosering en een gewone trip?

”Een dosis LSD waar je van gaat trippen ligt rond de 100 – 200 microgram. Een microdosis LSD ligt rond de 10 – 20 microgram. Wanneer je een microdosis neemt merk je zelf subtiele veranderingen in je focus en aandacht. Je omgeving zal niets aan je merken. Zelf heb ik LSD alleen in microdosissen genomen dus ik weet niet hoe een LSD trip daadwerkelijk voelt. Ik heb wel mensen geïnterviewd over het trippen van LSD. Zij gaven aan dat tijdens een LSD trip de werkelijkheid compleet vervormt. Dat gebeurt niet bij microdosing.”

Wat voor mensen zouden baat kunnen hebben bij medicinale microdoseringen?

”Ik denk dat mensen met ADHD hier profijt van kunnen hebben. Ook heb ik veel gelezen over hoe het microdoseren van LSD kan helpen bij nicotine- en alcohol verslavingen. Microdosing is echter niet alleen voor mensen met mentale aandoeningen. Ik, en met mij veel onderzoekers, psychologen en wetenschappers, denken dat het zowel onze mentale als fysieke gezondheid kan optimaliseren.”

Hoe is er gereageerd op je onderzoek?

”Mijn school en ouders waren in het begin niet zo enthousiast over mijn onderzoek. Dat begrijp ik goed. Ik was alleen zo overtuigd van mijn project dat ik hen ook wist te overtuigen. In de media is er ook erg positief gereageerd op mijn project.”

Wat is jouw visie op het taboe rond LSD?

”Ik merkte door mijn onderzoek dat LSD onterecht in het verdomhoekje is gestopt. Door het taboe rondom deze drug is het middel nog steeds illegaal. Ik vind dat LSD gedecriminaliseerd moeten worden zodat er serieus onderzoek naar microdosing gedaan kan worden. Ik wil graag het gesprek op gang brengen om het taboe rondom het microdoseren van LSD uiteindelijk te doorbreken.”

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

”Ik heb mijn doel bereikt met de campagne die ik heb gevoerd en ben inmiddels cum laude geslaagd. Ik laat het project daarom ook weer los om nieuwe projecten te kunnen starten. Samen met Tess Broker ben vorm ik een art direction en copywriting duo. We willen graag een periode werken en wonen in het buitenland. Onze pijlen zijn nu gericht op New York of Singapore. Daarna hopen we bij een reclamebureau in Amsterdam aan de slag te kunnen.”

Meer WANT Chats lezen waar de innovatieve creativiteit vanaf spat? Hier lees je bijvoorbeeld ons interview met Martijn Peeters, de man achter Camptoo, het Nederlandse ‘Airbnb on wheels’.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Yvette de Witt, die met haar project het taboe rondom microdosing LSD doorbreekt
Sluiten