Zeekomkommers hebben Spider-Man-achtige superkrachten in hun kont

Wetenschap Sam Dille 22 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Als de zwarte, lange zeekomkommer een superheld was, dan zou hij verdacht veel weghebben van Spider-Man. Het beest heeft een vreemde, maar ongelofelijk nuttige manier om zich te beschermen tegen roofdieren. Zodra hij wordt aangevallen, schiet de zeekomkommer plakkerige webben uit… zijn kont?

Het bijzondere fenomeen is beschreven in een studie, die is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De roofdieren komen vast te zitten in de stroperige Spider-Man-webben en maken dat ze wegkomen. Het spul, dat uit de billen van de zeekomkommer komt, lijkt een beetje op slierten spaghetti.

Spider-Man is een zeekomkommer

Het goedje heeft nog meer weg van Spider-Man. Het bestaat namelijk uit aminozuren en eiwitten die ook zijn aangetroffen in de draden van een zijderups en spinnenwebben. De zeekomkommer haalt het spul uit een orgaan dat zich recht voor het uiteinde van zijn adembuis bevindt. Via dit uiteinde kan het beest zowel ademen als poepen.

Het orgaan bevat honderden bungelende buisjes, die de zeekomkommer naar buiten schiet als hij wordt aangevallen. Het dier kan die buisjes zelf amputeren en binnen twee weken weer laten aangroeien. Voor de studie volgde een team van onderzoekers het gedrag van het Spider-Man-orgaan. Ze ontdekten dat de zeekomkommer zijn web activeert, zodra iemand onverwacht zijn huid te grazen neemt.

De zeekomkommer in actie:

Dodelijke Spider-webben

De buisjes kunnen tot 20 keer hun oorspronkelijke lengte aannemen. Ze plakken zonder moeite aan een harde ondergrond en klampen zich vast aan wie of wat hen aanraakt. Een roofdier kan zelfs verhongeren, nadat hij verstrikt is geraakt in de Spider-Man-draden.

Zodra de zeekomkommer weer veilig is, laat hij zijn Spider-Man-web achter en gaat hij weer verder met zijn routine. Wetenschappers vinden vaak resten van de buisjes onder bosjes zeewier, tussen koralen en onder rotsblokken. Koralen en andere dieren eten deze resten vaak op. Zo zie je maar weer: superhelden bestaan zeker niet alleen in boeken en films!

Voor altijd jong: waarom we het volgens de wetenschap beter kunnen vergeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen