Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 25 mei 2017

De toekomst: zelfreparerende wegen die ook nog eens je auto opladen

Gaten in de wegen zijn een steeds terugkerend probleem voor zowel mobilisten als de regering. De gaten kunnen je auto beschadigen en zorgen ook nog voor gevaarlijke situaties op de weg. Daarnaast moet er weer geld uitgegeven worden aan reparaties en zorgen deze werkzaamheden weer voor vervelende files. Onderzoekers aan de Universiteit Delft lijken een oplossing gevonden te hebben voor dit eeuwige probleem: zelfreparerende wegen, welke als bonus ook nog je elektrische auto kunnen opladen.

Zelfreparerende wegen krijgen speciaal asfalt

Het asfalt dat gebruikt wordt voor deze slimme wegen is uitgerust met geleidende staalvezels en bacteriën, welke kleine beschadigingen in de weg meteen kunnen repareren. Voor dit reparatieproces is een inductiemachine nodig om genoeg hitte in het asfalt en de staalvezels te genereren. Door de hitte wordt het proces getriggerd. Volgens Erik Schlangen van de Universiteit Delft zou deze nieuwe aanpak de levensduur van wegen verdubbelen. Ook zouden de onderhoudskosten drastisch verminderd worden. Uiteraard zal wel eerst geïnvesteerd moeten worden in het plaatsen van de nieuwe wegen. Volgens Schangen zouden de nieuwe wegen 25% duurder zijn, exclusief de speciale apparaten die hiervoor nodig zijn.

gaten in weg verleden tijd met zelfreparerende wegen

Auto opladen terwijl je bij het stoplicht wacht

Afgezien van zichzelf repareren, zouden de nieuwe wegen ook in staat zijn om elektrische auto’s op te laden. De bedoeling is om deze functie te installeren bij stoplichten. Op deze manier wordt het wachten bij een stoplicht minder frustrerend en kan je auto weer een stukje verder rijden.

Schlangen geeft aan dat wanneer er genoeg van deze punten geïnstalleerd zouden worden, het ook niet meer nodig zou zijn om speciale oplaadpunten langs de weg neer te zetten. Om dit plan te laten werken moet er genoeg elektriciteit door de staalvezels worden verzonden. Ook zouden elektrische auto’s uitgerust moeten worden met een draadloos oplaadsysteem.

Mercedes-AMG S63

Draadloos opladen begint op verschillende gebieden steeds meer aan populariteit te winnen. Waar het in het begin meer een slecht werkende gimmick was, begint het eindelijk echt goed te werken. Zo lijkt het erop dat je binnenkort je iPhone zonder dat vervelende draad via het doosje van de draadloze AirPods kunt gaan opladen.

Reageer op artikel:
De toekomst: zelfreparerende wegen die ook nog eens je auto opladen
Sluiten