Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 25 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo voelt het om een zelfrijdende auto te zijn

Als we analisten en automakers mogen geloven, wordt het rond het jaar 2020 één festijn van zelfrijdende auto’s. De meeste mensen houden zich bezig met hoe deze ontwikkeling ons zal beïnvloeden. Onderzoekers in Duitsland vroegen zich echter af hoe een zelfrijdende auto zelf de wereld ziet en bedachten een manier om dit als mens te ervaren.

Liggend rondrijden als brein van de auto

In tegenstelling tot mensen, hebben zelfrijdende auto’s natuurlijk geen ogen. In plaats daarvan gebruiken ze verschillende sensoren om de wereld in kaart te brengen. Om deze sensorische ervaring zelf te kunnen meemaken, heeft een team van Moovel Lab en Meso Digital Interiors een soort open autootje ontwikkeld, waarin je liggend op je buik kunt rondrijden alsof jij het brein van het voertuig bent.

zelfrijdende auto ervaring

VR bril verzorgt input verschillende sensoren

Doordat je horizontaal in de auto ligt, voel  je je al één worden met het geraamte. Maar je hebt natuurlijk de sensorische input nodig, om je echt helemaal een zelfrijdende auto te voelen. Hiervoor gebruik je een virtual reality bril, waarop een 3D dieptecamera het zicht naar voren verzorgt. Uiteraard moet je ook naar achteren kunnen kijken. Hiervoor wordt een andere camera gebruikt. Verder heb je in je VR bril ook de beschikking over gegevens van een LIDAR sensor, zodat je weet hoe ver objecten van je verwijderd zijn. Aan de hand van deze input moet je de auto besturen en zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

zelfrijdende auto ervaring

Zelfrijdende auto ervaring toch te intens voor sommige mensen

Uiteraard is dit heel anders dan hoe we normaal de wereld ervaren. Joey Lee, één van de bedenkers van het project, geeft ook aan dat mensen erg verschillend op de ervaring reageerden tijdens de proefritjes. Sommige mensen werden enthousiast en opgewonden, terwijl anderen de ervaring als zelfrijdende auto toch te intens vonden. Lee vertelt verder andere mensen weer de grenzen opzochten en ervan uitgingen dat bij ongelukken, de auto zelf de schuld zou krijgen.

Het project zou mogelijk mensen meer vertrouwen kunnen geven in de zelfrijdende auto’s Het is altijd eng om de controle over te geven, en vooral als het over de controle over het stuur gaat. In Eindhoven wordt het nieuwe tijdperk volgend jaar al voorzichtig ingeluid. Zelfrijdende auto’s zullen eerst ‘s nachts worden ingezet op busbanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Moovel LabDigital Trends

Reageer op artikel:
Zo voelt het om een zelfrijdende auto te zijn
Sluiten